İngiltere ile Türkiye helikopter gemisi için görüşüyor

İngiliz Kraliyet Donanması’nda satışı planlanan HMS Oceans Helikopter Gemisi’nin satışı için Türkiye ile pazarlık yapıldığı açıklandı. İngiliz Parlementosu’nun internet sitesinde eski Savunma Bakanı Kevan Jones'un şu an görev yapan  Savunma Bakanı Tobias Ellwood'a yönelttiği soru ile gemi gündeme geldi. Bakan, Türkiye'nin HMS Oceans Helikopter gemisi ile ilgilendiğini açıkladı.

Gemi, geçtiğimiz günlerde Marmaris Aksaz’da yapılan Doğu Akdeniz-2017 tatbikatı için Türk karasularına gelmişti. NATO tatbikatına katılan geminin Türk yetkililer tarafından incelendiği öğrenildi. Amfibi helikopter gemisini sınıfındaki HMS Oceans, 1998 yılında suya indirildi. Aynı tipteki üçüncü gemi olan HMS Oceans, bütçe kısıtlaması ve İngiltere’nin yeni uçak gemisi çalışmaları ile 2018’de emekli edilecek. Halen gemiyle Türkiye’nin yanı sıra Brezilya da ilgileniyor.

TCG ANADOLU NE OLACAK

Türkiye, kamuoyunda ‘uçak gemisi’ olarak bilinen ancak Havuzlu Çıkarma Gemisi TCG Anadolu için Sedef Tersaneleri’nde imalat başladı. Üzerinde dikine havalanabilen F-35B’lerin de konuşlandırılması planlanan geminin uzunluğu 232 metre. Gemi üzerinde uçaklarla birlikte taarruz helikopteri, genel maksat helikopterleri ve çıkarma araçları bulunacak. Bu gemi ile amaç bir tugay askeri uzak mesafelere taşıyabilmek.

Türkiye’nin TCG Anadolu’nun tam kapasite hizmete girmesine kadar personelin eğitim çalışmaları HMS Oceans’ı envantere almaya çalıştığına dikkat çekiliyor. Uzmanlar, bir geminin tam operasyonel hale getirilmesinin 2 yıl alacağı, bu tür hazırlıkların mevcut bir gemi ile yapılması halinde TCG Anadolu’ya daha hızlı geçiş gerçekleştirilebileceğini ifade ediyor.

Editör: TE Bilişim