ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Basra Körfezi’nde donanmaya ait bir devriye gemisinin İran Devrim Muhafızları tarafından taciz edildiğini ve rotasını değiştirmek zorunda kaldığını belirtti. Bu son bir ayda bölgede İran ve ABD arasında yaşanan beşinci gerilim.

Hürmüz Boğazı'nda İran ile ABD arasında gerilim ABD’li askeri yetkililer, İran askerlerinin USS Firebolt gemisine 91 metre kadar yaklaştığını, bunun üzerine USS Firebolt’un rotasını değiştirmek zorunda kaldığını bildirdi. Pentagon’dan adını açıklamayan bir yetkili, İran’ın iletişim kurmadan böyle bir hareket yapmasını ‘güvenliksiz ve profesyonellik dışı’ olarak niteledi. ABD askerlerinin İran askerleri ile 3 kez bağlantı kurmaya çalıştığı ancak yanıt alamadığı da öne sürüldü.

ABD: OCAK AYINDAN BU YANA 31 TACİZ YAŞANDI

Son bir ayda ABD donanmasına ait 4 ayrı gemi, İran gemilerinin manevralarının ardından rota değiştirmek zorunda kalmıştı. ABD’li yetkililere göre, ocak ayından bu yana Körfez’deki uluslararası sularda ABD ve İran gemileri arasında 31 ‘taciz olayı’ yaşandı. Pentagon sözcüsü Peter Cook, geçen ay yaptığı açıklamada “Bu olaylar gerilimin yükselmesi riski taşıyor ve biz böyle bir şeyi istemeyiz” demişti. İRAN: İŞGALSE KARŞILIĞINI VERİRİZ İran’ın bu yıl başında Basra Körfezi'nde 10 ABD askerini gözaltına alması ve iki bota da el koyması, iki ülke arasında yeni bir krize yol açmıştı. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehgan ise, “Yabancı bir gemi bizim sularımıza girerse onları uyarırız. Ve Bu bir işgalse karşılığını veririz” ifadelerini kullanmıştı.
Editör: TE Bilişim