Hazar Denizi’ne kıyısı olan Türkmenistan, ilk defa denizde askeri tatbikata ev sahipliği yaptı. Tatbikat, Türkmenistan Devlet Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Baş Komutanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından da izlendi.

Türkmenistan’ın ev sahipliğini yaptığı “Hazar-2012” askeri tatbikatı nefes kesti. Tatbikatı, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov yanı sıra bakanlar kurulu üyeleri, yabansı misyon şefleri ve ülkede bulunan yabancı büyükelçiliklerdeki askeri ataşeler ve çok sayıda yabancı gazeteci takip etti.

Hazar Denizi kıyısındakı Türkmenbaşı şehrine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Cafar mevkiinde Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Eğitim ve Talim Merkezi'nde düzenlenen tatbikatta, denizden sızma girişiminde bulunan temsili düşman güçlerine karşı Türkmen ordusunun savunma yetenekleri test edildi. Tatbikatın amacı, Türkmen güvenlik güçlerinin ülkeye deniz yoluyla girmeye çalışan yabancı güçlere karşı savunma hazırlığı yapması şeklinde açıklandı.

Tatbikatta ilk olarak, düşman kuvvetleri tarafından işgal edilen gemiye kurtarma operasyonu düzenlendi. Deniz kuvvetlerine ait hücum botlarıyla geminin etrafı sarılırken, Eurocopter-145 helikopterlerinden gemiye iniş yapan özel kuvvetler temsili düşman güçlerini etkisiz hale getirdi.

Daha sonra tatbikat kapsamında Hazar kıyısındaki petrol rafinerisini işgal eden düşman güçlerine karşı operasyon düzenlendi. Rafineriyi işgal ederek kimyasal sızıntı bırakan düşman güçlerine İçişleri Bakanlığı'na ait özel birlikler havadan ve karadan müdahale ettiler.

Tatbikat kapsamında Deniz Kuvvetleri'ne ait askeri gemiler ilk kez görücüye çıkmış oldu.

Türkmen ordusunun ilk defa bu tatbikatta insansız hava aracı, Diamond-42 model istihbarat uçağı, Uran roketleri ve bazı yeni topları denediği bildirildi.

Toplam bin kadar askeri personelin katıldığı tatbikatta, kısa ve uzun menzilli silahlar kullanılırken, hava kuvvetlerine ait Rus yapımı MİG-29, SU-25 uçakları ve helikopterler, havada manevralar yaparak daha önceden belirlenen hedefleri vurdu.

Tatbikat denizdeki hedeflerin havadan ve karadan vurulmasıyla sona erdi.

Tarafsız ülke statüsünde olan Türkmenistan, bölgede oluşturulan ve askeri nitelik taşıyan hiçbir uluslararası askeri güce üye değil.

Türkmenistan, daha önce birçok defa karada Silahlı Kuvvetleri'nin askeri tatbikatına ev sahipliği yapmıştı.

Editör: TE Bilişim