Gölcük Donanma Komutanlığı bünyesindeki Gölcük Tersane Komutanlığı'nda, yaklaşık 2 milyar dolar proje bedeliyle üretilecek 6 yeni denizaltı için çalışmalar başladı. Hidrojen ve oksijen tanklarının tepkimesi sonucu elektrik enerjisi üretebilecek olan denizaltı bu sayede, havaya ihtiyaç duymadan 14 gün su altında kalabilecek. Gölcük Tersane Komutanı Tuğramiral Mehmet Şevki Şekerefeli, milli denizaltılarının inşasına ise 2024 yılından itibaren başlanacağını söyledi.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde kurulu bulunan Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı bünyesindeki Gölcük Tersane Komutanlığı'nın çalışmaları basın mensuplarına tanıtıldı. Bu kapsamda ilk önce, Gölcük Tersane Komutanı Tuğramiral Mehmet Şevki Şekerefeli, tersanenin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şekerefeli, ardından Buhar Kuvvet Santralı Anı Binası'nın tanıtımını yaptı. Gazetecilere, Denizaltı İnşa A Blok bölümünde denizaltı inşa faaliyetleri de anlatıldı.

Teknik Montaj Şube Müdürü Mühendis Binbaşı Mustafa İşçi, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 2014 ile 2024 yılları arasında Alman HDW firması ile yeni tip 6 adet denizaltı yapılacağını, bu kapsamda çalışmaların sürdüğünü kaydetti. İşçi, Gölcük'teki tersanede yapılması planlanan denizaltılarda, dikine inşa denilen, daha hızlı üretimin yapılacağı bir yöntem uygulandığını anlattı.

İşçi, denizaltıların özelliğini değinerek, şöyle devam etti: "Yeni tip denizaltı 66.3 metre bir boya sahip. Su üstü deplasmanı 1845 ton olacak olan, dalmış deplasmanı 2013 ton olacak olan bir deniz altı inşa edeceğiz. Bu denizaltıların başlamasına müteakip bir sene faz farkıyla inşa edilecek. Projenin ilk denizaltının başlamasından sonra yaklaşık 60 ay sonra denizaltının ilkinin deniz tecrübelerini yapıp donanmamıza teslim edilmesi planlanmakta."

İşçi, yapılacak olan denizaltıların daha uzun süre su altında kalabileceğini belirterek, şunları aktardı: "Bu denizaltının en büyük özelliklerinden birisi havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olması. Havadan bağımsız tahrik sistemi dediğimiz denizaltı bünyesinde bulunan hidrojen ve oksijen tanklarının tepkimesi sonucunda yakıt hücresi dediğimiz sistemle elektrik enerjisi üretilecek ve bu sistem atmosfere havaya ihtiyaç duymadan çok daha uzun süre deniz altında, su altında kalarak seyir yapmasını sağlayacak. Yani bu bir önceki denizaltı jenerasyonlarına göre en büyük farkı. Daha uzun süre denizaltına kalma imkanı verecek. Bu sene sonunda kadar başlanmasına tahmin ediyoruz. Kesin tarihler Deniz Kuvvetleri'nin emriyle başlanacak. Altı denizaltı üretilecek. Birer sene arayla 10 yıl içinde 6 denizaltını bitirmeyi amaçlıyoruz."

Gölcük Tersane Komutanı Tuğramiral Mehmet Şevki Şekerefeli de yeni yapılan denizaltıların önemine değindi. Şekerefeli, ayrıca, 2024 yılından itibaren milli deniz altının inşa edileceğini dile getirdi. Şekerefeli, "Milli denizaltımızın dizayn aşamaları var. Plan çerçevesinde milli denizaltımızı başarıyla yapabileceğimizi umuyorum."diye konuştu. Gezi kapsamında gazeteciler, ayrıca, makine fabrikasını, anten overhol atölyesi, kalibrasyon laboratuvarı, denizaltı batarya fabrikasını gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Editör: TE Bilişim