Gökova Fırkateyni, Aden Körfezi'nden döndü

Deniz haydutluğuyla mücadele etmek için Aden Körfezi, Somali açıkları ve Arap Denizi’ndeki 5 aylık görevini tamamlayan TCG Gökova (F-496) firkateyni, Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Deniz Ana Üs Komutanlığında törenle karşılandı.

Görev Kuvveti 151 Taktik komutasında Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğuyla mücadele için 5 aydır sürdürdüğü görevi tamamlayan, Deniz Yarbay Ender Kahya komutasındaki 25 subay, 140 astsubay, 102 uzman erbaş, erbaş ve er olmak üzere toplam 267 personelin görev yaptığı firkateyni, rıhtıma yanaştığı sırada TCG Yıldırım gemisi personeli "çımariva" komutunun ardından küpeşte boyunca dizilerek, rıhtımdaki gemiler ise düdük çalarak selamladı. SAT ve SAS komandoları ile TCG Söndüren gemisi ve helikopterler de gemi poyraz rıhtımına yanaşırken gösteri yaptı.

TCG Gökova için rıhtımda düzenlenen törende, firkateyn komutanı Deniz Yarbay Ender Kahya gemiden inerek, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Mücahit Şişlioğlu’na görev sonu raporu verdi. Daha sonra, Tümamiral Şişlioğlu ile gemi personelinin yakınları gemiye çıktı.

Tümamiral Şişlioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, TCG Gökova firkateyninin Türk bayrağını Aden Körfezi’nde şanla, şerefle dalgalandırdığını, görevini başarıyla yaptığını belirtti.

Şişlioğlu, TCG Gökova firkateynindekilerin sağ salim yurda dönmesinden gurur duyduğunu ifade ederek, "Aileler 5 aydır ayrı kaldığı yakınlarının yanında olmaktan çok mutlu. O mutluluğu ben de personel, filo komutanı olarak paylaşıyorum. Ben de çok heyecanlıyım. Gemimizle şeref duyduğumu tekrar söylemek istiyorum" diye konuştu.

Arap Denizi ve mücavir bölgede 14 ziyaret gerçekleştiren, 42 gün Cibuti Limanı’nda kalan firkateyn, bölgede görev yaptığı sürede 100 Türk ticaret gemisinin Aden Körfezi’nden emniyetle geçişine katkıda bulundu, 1 gemi kaçırma girişimine fiili olarak müdahale etti, taşıdığı kargo itibariyle Aden Körfezi geçişi önem taşıyan 6 gemiye yakın destek sağladı. Aden Körfezi’nde 100 gün keşif, gözetleme ve karakol faaliyetlerinde bulunan firkateynde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Cibuti Limanı’nda resepsiyon düzenlendi.

GECİKEN SEVGİLİLER GÜNÜ KUTLAMASI

Gemi personeli uzman çavuş Önder Uzun, sevdiklerine kavuştuğu için mutlu olduğunu belirterek, eşi Gamze Uzun’un kırmızı güllerle karşılamasının kendisini çok duygulandırdığını söyledi. Uzun, "Sevdiğim insana kavuştuğum için çok mutluyum. Sevgililer günü geçti ancak eşim jest yaparak beni çiçekle karşıladı" dedi. Gamze Uzun ise bundan sonra uzun ayrılık yaşamamaları temennisinde bulundu.

Seyirden 2 ay önce evlenen gemi personeli Samet Şolpan, ayrılığın anlatılamayacak derecede zor olduğunu, çok özlem duyduğunu kaydetti. Şolpan, "Özlem vardı, seyirden 2 ay önce evlenmiştik. 2 ay evli kaldık, sonrasında 5 aylık ayrılık. Nihayet kavuştuk. Benim için zor bir görev oldu, bir yanda aile özlemi, bir yanda görev aşkı. Yapacak bir şey yok, denizci olmanın zorlukları" diye konuştu.

Geminin makine astsubayı Fahri Kocabey de görevi sırasında eşi ve çocuklarının özlemini duyduğunu dile getirdi. Sevil Kocabey ise eşi Fahri Kocabey’in adeta çocuklarının burnunda tüttüğünü belirterek, "Şimdi mutluluktan uçuyorlar. Çocukları büyüttük ama babalarıyla da sürekli görüştük. Telefon ve internet sayesinde sürekli görüşme imkanımız oldu, babalarını unutturmadık. Babamıza her gün durumları hakkında rapor verdik" dedi.

Helikopter, SAT ve SAS timleriyle desteklenen Oliver Hazard Perry sınıfı güdümlü mermili, yüksek değerli konvoy veya intikal kuvvetlerine özellikle hava ve denizaltı savunması sağlama amacına yönelik dizayna sahip TCG Gökova firkateyni, 27 Eylül 2009’da Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığından törenle uğurlanmıştı.

Editör: TE Bilişim