Geleceğin harp gemileri ve Deniz Sistemleri Semineri

Milgem kapsamında Türkiye'de harp gemileri inşaatını güçlendirecek "Deniz Sistemleri Semineri" demektir ki 12 Ekim günü Ankara'da ikinci kez gerçekleştirilecek.

Türk gemi inşa tersanelerini bütünüyle yakından ilgilendiren muazzam bir iş ve teknoloji alanı olan askeri gemi inşaatları ve yan sanayi üretimi ile servis şirketleri, benzersiz bir güce çıkabilirler.

Türk savunma sanayinin gelişmesine katkı sağlayan kamu ve özel sektör savunma sanayi şirketlerinin üretim ve tedarik projelerine katılımı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarında dışa bağımlılığı azalttı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) 2008 yılı faaliyet raporuna göre, 2003 yılında yüzde 20 olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranı, 2008 yılında Türk savunma sanayii şirketlerinin üstlendiği yeni tedarik projelerini yurtiçinden karşılaması sonucu yüzde 44,2'ye yükseltti.

Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı'nın modernizasyonuna yönelik ihtiyaçların yurtiçinden karşılanmasındaki bu oran, 2006 yılında yüzde 35,7 ve 2007 yılında ise yüzde 31,6 olmuştu.
 
2010 hedefi yüzde 50

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın gündeminde bulunan yurtiçi savunma tedarik projelerinin büyük bölümünün yine yerli savunma sanayii şirketlerince karşılanması sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılama oranının da 2010 yılına kadar yüzde 50'ye yükseltilmesi planlanıyor.

Figes AŞ Pazarlama ve İş Geliştirme'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı M. Çağatay Serin "Deniz Sistemleri Semineri"ni tanımlarken Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son yıllarda millileştirme çalışmaları çerçevesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı MİLGEM projesi ile öncülük ederek büyük başarılar elde ettiğine işaret ediyor ve şöyle devam ediyor: "Deniz Kuvvetleri'nin gemi inşa tecrübe ve kapasitesi ile Türkiye'deki denizcilik sektöründe aktif rol alan ve almak isteyen firmalar, özel tersaneler, üniversite ve milli sanayi imkânlarının birlikte kullanıldığı stratejik öneme sahip bu projeyle denizcilik sektörümüz teknolojik olarak kendi savaş gemisini ve alt sistemlerini tasarlayabilecek ve üretebilecek noktaya gelmiştir. İlki 21 Ekim 2008 tarihinde gerçekleştirilerek büyük bir başarı ile tamamlanan 1. Denizcilik Sistemleri Semineri, Denizcilik Sektöründe MİLGEM projesi ile yakalanan ivmeyle ortaya çıkan teknoloji ve bilgi paylaşımı ihtiyacını karşılamış olup, Denizcilik sektöründe büyük bir boşluğu doldurmuştur. 2. Deniz Sistemleri Seminerinin de ilki gibi büyük bir başarı ile sonuçlanacağını umut eder, ülkemize ve denizcilik sektörüne bu yönde kendi çabalarıyla büyük katkı sağlayan E.Gemiinşa Y. Müh. Zafer Betoner‘i bu seminere öncülük etmesi nedeniyle kutlarım."
 
Tersaneler için yeni ufuk

Bu yıl 2'ncisi yapılacak seminere geçen yıl da olduğu gibi sponsor olarak katılacak Meteksan Savunma Sanayii AŞ Deniz Sistemleri ve Teknolojileri Program Müdürü Mesut Göretaş, seminerin sektörde faaliyet gösteren üniversite, kurum ve yurtiçi/yurtdışı firmaların yetenek ve teknolojileri hakkında farkındalık yaratılması, gereksiz yatırım tekrarları önlenerek kaynak kullanma verimliliğinin artırılması ve karşılıklı işbirliklerinin geliştirilmesine ilave olarak, projelerdeki yerli katkı payının artırılması açısından yerli ve yabancı aktörler için önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor.
Bu yıl Deniz Sistemleri Semineri TSS Haber grubu olarak 12 Ekim'de aynı şekilde gerçekleştiriliyor. Destekleyen kuruluşlar arasında SSM, SASAD, ODTU-BILTIR ve Defence Turkey var. Ana Sponsor Aselsan. Sponsor olan firmalar; Havelsan, Selex, Yaltes, Meteksan Savunma, Figes, SAAB, MSE Teknoloji, Türk Loydu, DESAN Tersanesi, Rohde-Schwarz ve Transas-Ratelmak.
Yaltes AŞ İş Geliştirme Müdürü M.Kubilay Tok bu seminerin savunma sanayimize sinerji yaratmak üzere misyonuna devam ettiğine işaret ediyor. Diyor ki; "Sinerji 21. yüzyılda her türlü endüstrinin gelişiminde önemli ölçütlerden biri haline gelmiş bulunuyor. Özellikle, savunma alanında her gün artan ve olağanüstü değişen operasyonel isterler ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişimi, bu sektörde çalışan Türk firmalarının daha rekabetçi hale gelmesini ve işbirliği yapmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle DSA 2009'un yaratacağı işbirliği olanakları büyük önem taşımaktadır.
Son on yılda, SSM ve Dz.K.K.lığının öncülüğünü yaptığı savunma alanında daha çok yerli katkı ve her alanda milli tasarıma sahip olma stratejisi ile özellikle deniz savaş sistemleri sektöründe büyük atılımlar gerçekleştirilmiş ve Türk Savunma Sanayii çeşitli uluslararası pazarlara ihracat yapar hale gelmiştir. Bu alanda, GENESİS gibi çok başarılı savaş yönetim sistemleri, MILGEM gibi büyük ölçüde milli tasarıma sahip deniz platform projeleri, Uzun Ufuk gibi benzersiz C4ISR sistemleri ve deniz savaş sistemlerinin temel unsurunu oluşturan radar, sonar, elektro-optik ve elektronik harp gibi sensör sistemleri öne çıkan büyük başarılardır. DSA organizasyonu bu başarı öykülerini artıracak ve ihtiyacımız olan sinerjiyi yaratacak bir marka olma yolunda ilerlemektedir."
Bana göre GİSBİR çatısı altında Türk gemi inşa sanayicileri, bu seminere sahip çıkmalıydılar. Bugün bile vakit kaybolmuş değildir ve bu işbirliği öylesine parasal bir zorunluluk da getirmemektedir.
Askeri gemi inşa sanayi, uzun yıllardır hep askeri tersane hudutlarından aşırı çıkmamış, ancak şu son yıllarda birkaç tersaneye yönelik ihaleler sonuçlandırılmıştır. Bu konu ciddi bir sorundur, derinliğine değerlendirileceği kesindir. "Deniz sistemleri Semineri" böyle bir ortamı sunmaktadır.
 
 
TÜRKİYE'NİN İLK KORVETİ

Türk Deniz Kuvvetleri için 12 adet korvet gemi inşası öngören "MİLGEM Projesi" kapsamındaki TCG Heybeliada geçen sene Preveze Deniz Zaferi'nin 470. yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü'nün kutlanacağı 27 Eylül Cumartesi günü denize indirildi. TCG Heybeliada korveti, tüm gemi silah ve sensörlerinin entegre olduğu gelişmiş bir merkezi komuta kontrol sistemine sahip olacak. Heybeliada ve inşa edilecek diğer korvetler, tek başlarına veya Deniz Kuvvetlerinin diğer unsurlarıyla birlikte grup halinde operasyon yapabilecek. TCG Heybeliada'nın 2011 yılında hizmete girmesi hedefleniyor.

 

Editör: TE Bilişim