İran'la ABD arasında krize neden olan Amerikalı tutukluların serbest kalması ile bir kriz dönemi geride kalırken, Körfez'de ise sular yeni bir gerginlik için ısınmaya başladı. İran'ın güdümlü füzelerle donatılmış gemilerini, ABD'nin Basra Körfezi'ndeki askeri üssü yakınına yollamayı planladığı belirtildi. El Arabiye televizyonunun ve Associated Press ajansının yer verdiği habere göre, Savunma Bakanı Ahmet Vahidi, İran deniz kuvvetlerinin, kıyı bölgeleri ve savaş gemilerini 200 kilometre uzaklıktan vurabilen füzelerle donatıldığını resmen açıkladı. Savunma Bakanlığının internet sitesinden yayımlanan bildiride, Devrim Muhafızları'na ait filonun ve ordu donanmasının, "Kadir" isimli çok sayıda güdümlü füzeyle kuşandırıldığı ifade edildi. Gelişme, ABD basınında gündeme oturdu. İran'ın elinde, İsrail ve ve Basra Körfezi'ndeki

ABD askeri üsleri de dahil bölgedeki hedefleri vurma yeteneğine sahip kısa ve uzun menzilli balistik füzeler bulunuyor.

DEVASA GEMiLERi BATIRABiLiR

Füzelerin alçak irtifada uçtuğunu, yüksek tahribat gücüne sahip olduğunu ve normalden hafif yapısıyla hedefi tutturmada iyi performans sergilediğini bildiren Vahidi, "Füzelerimiz dev gemileri batıracak güçte" ifadelerini kullandı. Vahidi ayrıca, özellikle Batı medyasında yer alan, "Füzeler İran tarafından üretilmedi" iddialarını da sert dille yalanladı. "Kadir" füzeleri ilk olarak geçtiğimiz ay, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından görücüye çıkarılmıştı. Tamamen İranlı uzmanlar tarafından üretilen füzelerin, saldırı değil, savunma amaçlı kullanılacağı bildirildi.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Sayari de, gemilerini ABD kara sularına yakın bir yere mevzilendireceklerini açıkladı, ancak bunun için kesin bir tarih vermedi. Sayari, "Kendi kara sularımızda ABD'nin yakın baskı ve tehdidiyle yüz yüze olduğumuza göre, biz de ABD'nin kara sularının yakınında güçlü bir varlık sergileyeceğiz" dedi. Deniz Kuvvetleri Komutanı, daha önce de 19 Temmuz'da, küçük bir donanmayı Atlantik okyanusuna göndereceklerini bildirmişti. İran, yabancı kara sularına donanmalarını yollamaya "güvelik tehdidi" gerekçesiyle geçen yıl başladı. Akdeniz'e ilk kez geçtiğimiz Şubat ayında, Süveyş Kanalı'nı kullanarak iki gemi yollamış, bu hareketi ABD ile İsrail tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Editör: TE Bilişim