Erdoğan: Küresel barışı savunuyoruz
Başbakan Erdoğan,Türkiye’nin ilk yeni tip karakol botunun denize indirilmesi törenine katıldı ve “Ülkelerin tek tek barış ve huzur içinde olmasını yeterli bulmuyor, küresel barışı savunuyoruz” dedi

Erdoğan: Küresel barışı savunuyoruz

Türkiye’nin ilk yeni tip karakol botu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit ve 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız’ın da katıldığı törenle denize indirildi. Törene Erdoğan’ın yanı sıra  Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız da katıldı.

Gemi inşa sanayi sektörü ve savunma sanayinin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile yüksek nitelikli gemiler oluşturmak için giriştikleri birlikteliğin başarıya ulaştığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin dünyada denizaltı üretebilen az sayıda ülkeler arasında olduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:

6 yeni denizaltı müjdesi

“Savunma sanayiinde neredeyse yüzde 100 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, yaptığımız yatırımlarla bugün artık kendi gemisini, denizaltısını, uydusunu, savunma yazılımlarını üretmeye hatta ihraç etmeye başladı. Yeni tip karakol botlarının üretimi dolayısıyla Türk gemi inşa sanayinde ilk gerçekleştirilmiş ve bu botlar tamamen milli tasarım yoluyla inşa edilmiştir. Bunun yanında ülkenin önde gelen savunma sanayi kuruluşları, Havelsan ve Aselsan tarafından geliştirilen komuta kontrol sistemiyle entegre edilmesi ayrıca memnuniyet vericidir.”

Türk Savunma Sanayi ürünlerinin son yıllarda dünyada ilgi gördüğünü belirten Erdoğan, “Daha da önemlisi yeni şirketler eliyle ortaya çıkarılan savunma sanayi ürünleri dünyanın her yerinde alıcı buluyor. Bu arada bir müjdem var. 6 adet yeni denizaltı için girişimlere başladık” dedi.

Barışı yaşatmanın yolu

Irk ayrımı yapmadan, insanların rengine, diline, inancına bakmadan ulaştığı her yere sadece ve sadece barış mesajları ilettiklerini belirten Erdoğan şöyle devam etti:
“Ülkelerin tek tek barış ve huzur içinde olmasının yeterli olmayacağını, küresel bir barışın topyekun insanlığın yararına olacağını savunuyor, adaletli bir yaklaşımla bu tezimizin arkasında duruyoruz. Çünkü biliyoruz ki barışı yaşatmanın yolu uluslararası işbirliğinden geçiyor. Bölgemizin artık savaş ve terörle değil, barış, istikrar ve refahla anılmasını istiyorruz.”
Konuşmaların ardındanbot, Oramiral Yiğit’in eşi Pınar Yiğit tarafından denize indirildi.

 

Yüzde 70’i yerli

Yeni tip karakol botu tedarik projesi 23 Ağustos 2007’de Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Dearsan A.Ş. arasında sözleşmenin imzalanmasıyla başladı. Proje, 2015 yılına kadar 16 bot inşasını kapsıyor. Proje kapsamında ilk botun teslimi planlandığı gibi 2010’da yapıldı. 2011, 2012 yıllarında 3’er bot, 2013 ve 2014 yılında 4’er bot ve 2015 yılında son bot teslim edilecek. Yüzde 70 yerlilik oranıyla oluşturulan proje kapsamında yapılan botlar, 40 mm çift namlu top, 2 adet 12.7 mm ağır makineli tüfek, su bombası, denizaltı savunma harbi roket atıcısı bulunduruyor.

 

Editör: TE Bilişim