Ege'de dev tatbikat: Efes-2009 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı pek çok ilke sahne oldu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları ile jandarma genel ve sahil güvenlik komutanları, Efes-2009 Tatbikatı'nın fiili atışlı seçkin gözlemci gününe katıldı.

Efes-2009 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, Ege Ordusu Komutanlığının sevk ve idaresinde, kara, deniz ve hava kuvvetlerine ait birlik ve unsurların katılımıyla Seferihisar'ın Doğanbey Körfezi bölgesinde icra ediliyor.

Tatbikat ''Çelik'' ve ''Demir'' ülkeleri arasındaki sorunların barışçı yollardan çözümlenememesi üzerine tırmanan gerginlik döneminin ardından milli müşterek harekat planlarının icrasını esas alan bir senaryoya dayanıyor.

Tatbikatın fiili safhasında, hava hücum harekatı, amfibi harekatı, ateş desteğinin koordinasyonu, elektronik harp, özel kuvvet harekatı ve Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN) harekatı icra edildi.

Tatbikatın fiili safhasının ilk bölümünde, düşman ülke ''Demir'' hedef bölgesi üzerinde ''Çelik'' ülkesine ait uçaklarca keşif harekatı yapıldı. Keşif uçaklarından anlık olarak harekat merkezine iletilen görüntüler ışığında yapılan değerlendirmeler sonucunda bölgeye önce hava başını genişletmek üzere saldırı helikopterleri, ardından F-16 ve F-4 uçakları sevk edildi.

Bu sırada, keşif uçağından gelen görüntülerle ilgili değerlendirme, tatbikatı izleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a rapor halinde takdim edildi.

Gerçek mühimmatların kullanıldığı tatbikatta belirlenen hedefler, F-16 ve F-4 uçaklarıyla başarıyla vuruldu. Tatbikatta, hareketli ve zırhlı hedefler için son derece etkili bir silah olan kızıl ötesi güdümlü Maverick ile lazer güdümlü GBU-10 mühimmatları da kullanıldı.

Tatbikatta, 36 F-16, 16 F-4 ve RF-4E keşif uçağı ile 3 nakliye uçağıyla yer alan hava kuvvetleri unsurlarınca toplam 241 sorti gerçekleştirildiği bildirildi.

Tatbikatta, daha sonra kara hedefleri, Barbaros Fırkateyni'nden 10 kilometre açıktan topçu atışıyla dövüldü. Bu aşamanın ardından da kara obüs topçu birlikleri tarafından atış yapıldı.

Tatbikatta, kobra tipi taarruz helikopterleri tarafından belirlenen tank hedeflerine 20 milimetre top, 70 milimetre roket ve TOW tanksavar füzesi atışı yapıldı.

TATBİKATTA İLKLER

Efes-2009 Tatbikatı, her yıl planlı olarak düzenlenen Efes tatbikatları serisinde ilklere de sahne oldu.

Tatbikatta ilk kez nakliye uçaklarıyla paraşütçü birlikler tarafından hava indirme harekatı düzenlendi.

Tatbikatın fiili safhasının ikinci bölümündeyse 2 nakliye uçağından hava indirme harekatıyla Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade birliklerince bot harekatı düzenlendi.

Bu bölümde daha sonra amfibi deniz piyade birliklerince kıyıya çıkış harekatı gerçekleştirildi. Harekat öncesi F-4 uçaklarıyla keşif uçuşu yapıldı ve ardından F-16'lar tarafından hedef bölge atış yapılarak yumuşatıldı. Çıkarma gemileri kıyıya personel çıkarmadan önce üzerindeki toplarla hedefleri dövdü.

Amfibi hücum dalgalarının kapak açması ve amfibi deniz piyade taburunun manevrası sırasında bölgede birliklerin gizlenebilmesi amacıyla sisleme yapıldı. Manevraya kobra tipi taarruz helikopterleri de top ve roket atışlarıyla ateş desteği sağladı.

Tatbikatın bu safhasında yine bir ilk olarak çıkarma gemileriyle kıyıya çıkarılan tanklarla, gerçek mühimmat kullanılarak atış yapılması ve genel maksat helikopterleriyle 105 milimetrelik obüs toplarının indirilmesi gerçekleştirildi.

Fiili safhanın son bölümünde, hava indirme birlikleriyle çıkarma birliklerinin birleşmesiyle hedef bölgenin ele geçirilmesi icra edildi.

Unsurlar, obüs, tank, havan, milan ve TOW atışlarıyla kıyı başını elde ederek savunma unsurlarını imha etti. Bu aşama sırasında ayrıca nakliye uçaklarıyla havadan malzeme indirme gerçekleştirildi.

Tatbikatta başka bir ilk olarak, daha önce nakliye uçaklarıyla gerçekleştirilen bildiri atımı F-4 tipi uçakla tüpler içerisinde yapıldı.

Tatbikatı 31 ülkeden 35 askeri ataşeyle bu yıl ilk kez gerçekleştirilen uygulamayla bir grup muharip gazi ve şehit aileleri de izledi.

TATBİKATA 6 BİN 605 PERSONEL KATILIYOR

Fiili safhası bu şekilde tamamlanan Efes-2009 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'na Ege Ordusu Komutanlığının sevk ve idaresinde kara, deniz ve hava kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı unsur ve birlikler katılıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının 3 tugay karargahı, 4 motorlu tabur, 1 tank taburu, 4 topçu taburu, 27 helikopter ve 40 bot, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 3 amfibi deniz piyade taburu, 46 çeşitli gemi ve 1 helikopter, Hava Kuvvetleri Komutanlığının da 56 muharip, 3 de nakliye uçağıyla yer aldığı tatbikatta, toplam 6 bin 605 personelin iştirak ediyor.

Efes-2009 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, mart ayında başlayan ve 8 Mayısa kadar devam eden eğitim faaliyetlerini kapsayan ilk safhayla dün başlayarak bugün tamamlanan fiili aşamanın ardından 29 Mayısa kadar sürecek değerlendirme safhasıyla son bulacak.
Editör: TE Bilişim