Deniz Yıldızı-2009 Taktik Tatbikatı başlıyor 
 
Donanma Komutanlığı tarafından planlanan Deniz Yıldızı-2009 Taktik Tatbikatı'nın 7-19 Nisan tarihleri arasında Marmara Denizi ve Karadeniz'de icra edileceği bildirildi.   
 
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Deniz Yıldızı-2009 tatbikatına Türk deniz kuvvetlerinden 6 firkateyn, 1 korvet, 2 denizaltı, 4 hücumbot, 2 yardımcı sınıf gemi, 2 sahil güvenlik botu, 4 helikopter, deniz karakol uçakları, Karadeniz Gözetleme Koordinasyon Merkezi, SAS, SAT ve Sualtı Görev Timleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçakların iştirak edeceği belirtildi.

Taktik tatbikatın 4 safha halinde yapılacağı aktarılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

''Taktik tatbikatın birinci safhası, tatbikata iştirak eden birliklerin bugün Gölcük ve Karadeniz Ereğli'den ayrılması ile başlayacak. Bu safhada, su üstü harbi, denizaltı savunma harbi, hava savunma harbi ve elektronik harp eğitimleri ile fiili silah (su üstü ve uçaksavar atışları ile atışlı Tasmo), denizde durumsal farkındalık ve gemiye çıkma eğitimlerinin yanı sıra denizde akaryakıt ikmalini de içerecek şekilde gemicilik eğitimleri icra edilecektir. Ayrıca, bu safhada Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu (BLACKSEAFOR) Nisan 2009 Aktivasyonu ile irtibatlı eğitimler yapılacaktır.''

Açıklamada, tatbikata iştirak eden birlik/gemiler tarafından birinci safhanın tamamlanmasına müteakip Ukrayna Sivastopol, Rusya Federasyonu Novoroski, Gürcistan Poti, Trabzon, Sinop ve Karadeniz Ereğli liman ziyaretlerinin gerçekleştirileceği, liman ziyaretleri sonunda da ziyaret edilen ülke deniz kuvvetleri unsurlarıyla eğitimler icra edileceği bildirildi.

-TERÖRİZME KARŞI KOYMA-

Tatbikatın üçüncü safhasının iki kısım halinde yapılacağı belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

''Birinci kısımda, günümüzde deniz kuvvetlerinin en önemli görevlerinden biri olan terörizme karşı koyma kapsamında denizde yasa dışı faaliyetlerin önlenmesine yönelik denizde denetim harekatı eğitimleri gerçekleştirilecek. İkinci kısımda ise barışı destekleme harekatı icra edilecektir. Tatbikatın son safhasında ise satıhtan havaya fiili güdümlü mermi atışları yapılacaktır.''

Açıklamada, tatbikatın 19 Nisanda sona ereceği kaydedildi. (aa)
 

 

Editör: TE Bilişim