"Deniz Kuvvetleri Yıpratılmak İsteniyor"

İSTANBUL - Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, üst düzey komutanlara ve devlet görevlilerine her zaman suikast ihbarı olabileceğini belirterek, "İsmi geçen iki albay, bana bir mermi sıkılırsa göğsünü siper edecek arkadaşlardır" dedi.

Oramiral Yiğit, iki gün önce İzmir'de intihar eden Güney Deniz Saha Komutanlığında görevli Kurmay Albay Berk Erden'in Levent Camisi'ndeki cenaze töreninde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Bir gazetecinin ''Geçtiğimiz günlerde amirallere suikast girişimi iddianamesi açıklandı. Burada sizin ve Metin Ataç'ın ismi de geçiyor. Bununla ilgili görüşünüz nedir?'' sorusu üzerine, Oramiral Yiğit şunları söyledi: 

'Ben üst düzey bir komutanım. Üst düzey komutanlara, devlet görevlilerine her zaman bir suikast ihbarı olabilir. Bana, birileri, belirli gruplar bir operasyon da yapabilirler. Fakat beni en fazla üzen, esas bana suikast olacak olan şey, böyle bir operasyonun masum subaylarımın üzerine yıkılmasıdır. İsmi geçen iki albay, benim kendi görüşümü söylüyorum, bunu söylemek durumundayım, bana bir hücum olursa, bana bir mermi sıkılırsa bana göğsünü siper edecek arkadaşlardır.''

ImageHALKIN BAĞRINDAN ÇIKMIŞTIR

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yiğit, ''Ama şunu özellikle belirtmek isterim. Şu anda bütün olaylarla ilgili Deniz Kuvvetlerinin 100'e yakın subayı ve astsubayını belirli suçlarla isnat ediyorlar'' diyerek, Deniz Kuvvetlerinin personelinin halkın bağrından çıktığını vurguladı. 

Oramiral Yiğit, ''Halkımızın indindeki itibarımızın zedelenmesi, Deniz Kuvvetleri mensuplarını derinden etkiledi'' dedi. 

Herkesin sağduyuyla hareket etmesinde yarar gördüğünü belirten Oramiral Yiğit, şöyle devam etti: 

''Aziz milletimden Silahlı Kuvvetlerine güvenlerinin devam etmesini diliyorum. Çünkü bu arkadaşlarımız bugün silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor. Bu konuya da dikkatinizi çekerim. Habur'dan terör örgütünün bütün üyeleri ellerini kollarını sallayarak giriyorlar ve benim bu personelim, yani vatanları için canlarını vermeye hazır personelim, silahlı terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyor. Bunu da halkımızın takdirine sunuyorum.''

HAK VE ÇIKARLARINI KORUMAK GÖREVİM

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yiğit, personelinin hak ve çıkarlarını korumanın da görevi olduğunu ifade ederek, kendisinin doğrudan personelinin moraliyle ilgili olduğunu vurguladı. Oramiral Yiğit, ''Biz çok az mevcudu olan kuvvetiz. Biz personelimizi tanımadan önce onun nefes alışını dahi hissederiz. Böyle, o rütbelere gelmiş personelimizin bir cunta faaliyeti içerisinde olması veya bununla suçlanması ve bizim bunu haber alamamamız kesinlikle mümkün değildir'' diye konuştu.

GÜÇ BİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ

Oramiral Yiğit, bir gazetecinin ''Devam eden soruşturmalarla ve davalarla ilgili sizin bir kuvvet komutanı olarak yorum yapmanız yargıya müdahale şeklinde yorumlanabilir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Eğer bu saldırılar böyle olursa biz personelimizle tek vücut halindeyiz. Onların moralleri bozulsa da bizlerin gayretiyle kendilerinin güveniyle ettikleri yemine bağlı olarak her zaman göreve hazır olduklarını ifade ediyorlar. O güç birliği içerisindeyiz. Ben sadece halkımıza düşüncelerimi iletmeyi bir borç saydım. Çünkü halkımızın nazarındaki itibarımız, onun sevgisi ve halkımızın gücü bizim her şeyimiz. Ona saygımızdan zaten bugüne kadar sabırlı duruyoruz ama gördüğünüz gibi onur intiharları oluyor. Buna susmak mümkün değil.''

ÇOK MÜMTAZ VASIFLARI OLAN BİR ARKADAŞIMIZ

Oramiral Yiğit, başka bir gazetecinin ''Bu özel görüntülerin yayımlanması üzerine ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi: 

''Bahse konu iddialarla ilgili resimler 5 yıl evvel Ankara'da çekilmiş. Ben herkesi aynı düşünceye sevk ediyorum. Eşiniz, kız kardeşiniz, ablanız, akrabanız, herhangi bir binanın önünde olamaz mı? Bu bina da sizin tanıdığınız bulunamaz mı? Bu arkadaşımızı tanıyoruz. Çok mümtaz vasıfları olan bir arkadaşımız. Bu durumu kaldıramıyor. Görüntüler günlerdir internette yayımlanıyor. Tabii onunla ilgili takibatlar da yapılıyor. Ama bunu ele alırsak, bu arkadaşımızla ilgili ahlak dışı bir yorum sonucuna varmayı bilmiyorum siz vicdan ölçüsü açısından nasıl değerlendirirsiniz?''

Oramiral Yiğit, ''İntihar tamamen internette yayımlanan görüntüler ve iddialar nedeniyle mi gerçekleşti?'' sorusu üzerine, Kıdemli Albay Erden'in bir çıkış yolu bulamadığını belirterek, ''Ne yapabilir? Araştırıyor. Bizim öğrendiğimize göne bununla ilgili avukata girişimde bulunacakken günlerin ve gecelerin getirdiği bir üzüntüyle intihar ediyor. Askeri savcılık, bu karalamaların kaynağının kimler olduğuyla ilgili araştırmalar başlatmıştır. Onun dışında da soruşturmalar devam etmektedir. Daha önce 'Başka bir bayanla ilişkisi var' şeklinde söylendi. O tutmadı, bu sefer başka bir şey'' diye konuştu.

KURMAY ALBAY TOPRAĞA VERİLDİ

Levent Camisi'nde düzenlenen tören öncesinde Erden'in eşi Özgül, oğlu Canberk, babası Nedim Erden ve kız kardeşi Altuğ Erden taziyeleri kabul etti. Törene katılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit, Donanma Komutanı Oramiral Murat Birgel, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Erden'in ailesine başsağlığı diledi. Erden'in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. (AA)

Editör: TE Bilişim