Çin Uçak Gemisi İnşa Edecek

Çin, küresel güç olmak için uçak gemisi inşa edeceğini açıkladı. Çin Savunma Bakanı Liang Guanglie’nin bu açıklamasısı  Çin’in devlet haber ajansı tarafından duyuruldu.

Çin gemilerinin ABD Askeri karakol gemisince karşı karşıya gelmesi ve tansiyonun yükselmesinin hemen ardından gelen bu açıklama, Pekin’in askeri alanda gücünü arttırmak istediğine dair en son üst düzeyde açıklama oldu.
Liangi bu açıklamasını Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada’ya Cuma günü gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yaptı.

“Büyük uluslar arsında sadece Çin’in uçak gemisi yok”

Japonya gazeteleri de haberi verdiler. Oryantal Sabah Postası Japon resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde Liang’ın “Büyük uluslar içinde sadece Çin’in uçak gemisi yok. Çin, ebediyen uçak gemisi olmadan kalamaz” dediğini aktardı. Liang, “Çin deniz kuvvetleri şu an güçsüzdür. Bir uçak gemisi yapmaya ihtiyacımız var”  dedi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun ileri gelen subayları da bu düşünceyi destekliyor. Amiral Hu Yanlin, bir gazeteye verdiği demeçte “Uçak gemileri inşa etmek önemli bir ülke olmanın işaretlerindendir. Çin, uçak gemisi inşa edebilecek güce sahiptir ve etmelidir” dedi.

Akademisyenler de aynı fikirde

Pekin Üniversitesi Uluslar arası Güvenlik Uzmanı Jia Qingguo, “Çin, uçak gemisi inşa etmelidir çünkü küresel pozisyonu güçlenmektedir. Deniz sahalarını savunmak ve uluslar arası barışa hizmet etmek zorundadır” diyor.
“Eninde sonunda Çin, uçak gemisi inşa edecektir. Bunun  zamanlaması talebin güçlü olup olmamasıyla ilgilidir”

Editör: TE Bilişim