Çin Türkiye'yi kandırdı  
 
Karadeniz’den çıkmak için Boğaz’dan geçmek zorunda olan Varyag, Türkiye ile Çin arasında politik kriz yaratmıştı. İki devlet arasındaki uzun görüşmeler sonucu Çinliler, Türkiye’ye 1 milyon turist gönderecekleri ve geminin “Gazino” olarak kullanılacağı garantisini verince geminin geçişine izin verildi. Varyag, 1 Kasım 2001’de Boğaz’dan geçti. O dönem ABD Başkanı olan Bill Clinton bile geminin geçişine izin verilmesi için Türkiye’ye öneride bulunmuştu.

Ancak Çinliler sözlerinde durmadılar. Gemi ne gazino oldu, ne de Türkiye’ye Çinli turist geldi. Varyag baştan sona modernize edildi, motor takıldı ve Çin donanmasının en heybetli uçak gemisi haline getirildi. İsmi değişip “Shilang” oldu. Shilang, Tayvan’ı işgal eden ünlü bir Çinli general.

1985 yılında SSCB dağılınca Varyag, Ukrayna’ya verildi. 1998 yılında Ukrayna hükümeti tarafından açık artırmayla Hong Kong merkezli Chong Lot isimli seyahat şirketine 20 milyon dolara satıldı. Chong Lot şirketinin de Çin ordusunun kurmuş olduğu kağıt üzerinde bir şirket olduğu ortaya çıktı.

ÇİN DONANMASININ EN GÖZDE GEMİSİ OLDU

Varyag, savaş gemisi olduğu için Türkiye, Boğaz’dan geçişine izin vermiyordu. Çinliler ise “motoru yok” diye ısrar ediyordu. Sonunda Varyag 27 tekne ve 11 romörk yardımıyla Boğaz’dan geçti. Şimdi Çin donanmasının en gözde gemisi...

Geminin özellikleri
Uzunluk: 300 m
Yükseklik: 73 m
Ağırlık: 33 bin ton (boş)
67 bin ton (yüklü)
Sürati: 55 kilometre
Menzili: 7100 kilometre
Mürettebat: 1960 kişi
Uçak kapasitesi: 21
Helikopter kapasitesi: 20
Silahları: 28 top ve
iki Roket fırlatıcısı


Hürriyet

Editör: TE Bilişim