Çin ABD'ye ait insansız sualtı aracını iade etti

Çin Savunma Bakanlığı'na bağlı enformasyon bürosundan edinilen bilgilere göre; Çin, bugün öğle saatinde müzakereler sonucunda Güney Çin Denizi'nde yakaladığı insansız sualtı aracını (UUV) ABD'ye teslim etti.

15 Aralık'ta, Çin Deniz Kuvvetleri'ne ait bir arama kurtarma gemisi, Güney Çin Denizi açıklarında bir sualtı aracı keşfetti. Söz konusu aracın oradan geçen gemilerin güvenliğine zarar vermesinin önlenmesi amacıyla, Çin'e ait arama kurtarma gemisi, profesyonel ve sorumlu bir tavırla sualtı aracını araştırdı. İncelemeler sonucunda, söz konusu aracın, ABD'ye ait bir insansız sualtı aracı olduğu anlaşıldı.

Çin Savunma Bakanlığı'nın basın sözcüsü Yang Yujun, daha önce yaptığı açıklamada, uzun zamandan beri, ABD ordusunun casusluk ve askeri harita yapmak amacıyla sık sık Çin'in deniz sahalarına gemi ve uçak gönderdiğine dikkat çekti.

Yang Yujun, Çin'in buna kararlılıkla karşı çıkarak, ABD'den buna benzer faaliyetlerini durdurmasını isteğini kaydetti. Yang, Çin'in ABD'nin ilgili faaliyetlerine uyanık kalarak gerekli önlemleri alacağını sözlerine ekledi

CNN’in haberi: “Gasp” sözcüğü yanlış kullanıldı

Edition.cnn.com’un Çin Komünist Partisi'ne yakın People's Daily (Halkın Günlüğü) gazetesine dayandırdığı haberde, insansız araç, Güney Çin Denizi'nde Çin'i izlemekte olup bu bölgede ABD'nin Çin'i frenleme ve kontrol etme faaliyetinin bir bölümünü oluşturuyor. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, uzaktan kumandalı denizaltının ülkesini gözlediğini belirterek, ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerine karşı olduklarını vurguladı. Bu arada, bazı ABD medyasının bildirdiği şekliyle araca ilişkin olarak "gasp" sözcüğünün yanlış kullanıldığını; Çin donanmasının, aracın varlığını saptayıp onu denizden profesyonelce ve uygun biçimde çıkardığını açıkladı. Bunun da, esas olarak, denizaltını seyir halindeki gemilere zarar vermesini önlemek için yapıldığını belirtti.

Çin tarafı, el konulmuş bulunan aracın ABD'ye iade edilmesine karar verdi. Ancak bu olayın, tam da müstakbel ABD Başkanı Trump'ın Çin'e karşı birçok konuda -ve bu arada Güney Çin Denizi ile de ilgili olarak- iki ülke arasında ihtilaf üretme potansiyeli taşıyan görüşler beyan ettiği bir aşamada vuku bulması dikkat çekicidir. Olayın, Çin tarafının da yatıştırıcı tavrıyla şimdilik kapanması öngörülüyor.  

Editör: TE Bilişim