ABD'nin Libya'ya askeri müdahalede bulunabileceği belirtiliyor. Uzmanlar bunun şimdilik düşük bir ihtimal olduğunu belirtseler de ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ve jetlerinin, iç savaşın eşiğindeki Libya açıklarına ulaştığı kaydediliyor.

ABD'nin dün  Libya'ya yönlendirdiğini açıkladığı savaş gemisi ve jetlerinin Libya açıklarına ulaştığı bilgisi geliyor. Pentagon sözcüsü Albay David Lapan, dünkü açıklamasında, gemi ve uçakların yeri ve zamanı hakkında herhangi bir bilgi vermedi.  

 

ABD'nin Akdeniz'de uçak gemisi bulunmuyor, ancak Kızıldeniz'deki USS Enterprise ile Arap Denizi'ndeki USS Carl Vinson'ın da bölgeye gönderilmiş olabileceği ifade ediliyor. 

 

ABD aynı zamanda Libya hava sahasının Kaddafi'ye ait savaş uçakları için yasak bölge ilan edilmesi için de çabalarını sürdürüyor.

 

İngiltere Başbakanı David Cameron da Kaddafi'nin, birçok Libya kentinin kontrolünü ele geçiren isyancıların üzerine bomba atmasını engellemek için böyle bir önlem alınması konusunu ele aldıklarını söyledi.

 

Uzmanlar, bölgedeki değişken durum nedeniyle ABD'nin bu ülkeye bir kara operasyonu veya hava saldırısı düzenleme ihtimalini düşük görüyor.

 

KADDAFİ GİDENE KADAR BASKI
ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice, Washington'ın, görevden ayrılana kadar Libya lideri Muammer Kaddafi üzerindeki siyasi ve mali baskıyı sürdüreceğini söyledi.

 

ABD televizyonlarına konuşan Rice, Washington yönetiminin Libya üzerinde uçuş yasağı uygulanması amacıyla harekete geçeceğini net bir şekilde dile getirmekten ise kaçındı.

 

Rice, "Görevden ayrılana ve halkın kendisini özgürce ifade ederek kendi geleceklerini belirlemelerine izin verene kadar Kaddafi üzerindeki baskıyı koruyacağız" diye konuştu. Rice ayrıca Libya'da insani bir krizin yaşanmasından duydukları kaygıyı da dile getirdi.

 

TUNUS SINIRINA ASKERİ YIĞINAK
Reuters haber ajansının ifadesiyle "karşısında ne denli güçlü bir ittifak oluşmaya başladığının farkına varamayan" ve halen daha "Libya halkının kendisi için ölmeye hazır olduğunu" söyleyen Kaddafi, Tunus sınırı yakınlarına asker yığmaya başladı. Reuters Dehiba sınır kapısında şu an itibarıyla çok sayıda asker ve zırhlı araç bulunduğunu bildirdi.

 

"İNGİLTERE, SAVAŞ UÇAKLARI GÖNDERME KONUSUNU DEĞERLENDİRİYOR"
İngiliz Sky televizyonu ve Times gazetesi, İngiliz hükümetinin Libya'ya Güney Kıbrıs'taki üssünden savaş uçakları gönderme konusunu değerlendirdiğini bildirdi.

 

Sky'ın haberine göre, Kıbrıs'taki İngiliz üssünde halihazırda Libya'dan tahliyeler için uçaklar bulunuyor. Sky televizyonu, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Libya halkını korumak amacıyla bu ülke üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması için çalışacaklarını söylediğini hatırlatarak, İngiliz hükümetinin Kıbrıs'taki üssünden Libya'ya savaş uçakları göndermeyi planladığını iddia etti.

 

Times gazetesi de "İngiltere, Libya'yı kurtarmak için güç kullanmaya hazır" başlığını atarak, İngiltere ve NATO müttefiklerinin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "insani bir felakete" neden olmaması için Libya'ya savaş uçakları göndermeyi planladığını yazdı.

 

Bu arada Times, London School of Economics (LSE) üniversitesinde doktora yapan Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin doktora tezinde "intihal" yaptığı iddialarının, üniversite tarafından araştırılacağını bildirdi.

Editör: TE Bilişim