Rusya'nın Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını artırmasına karşın, ABD de İncirlik'e gönderdiği savaş uçaklarından sonra Doğu Akdeniz'e "Aegis" füze savunma sistemlerini konuşlandırıyor

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD'ye ait bölgesel balistik füze savunması yeteneğine sahip "USS Donald Cook" isimli destroyer gemi 2 Kasım'da Doğu Akdeniz'e intikal etti.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin ev sahipliğinde 18 Ekim - 6 Kasım'da düzenlenen Doğu Akdeniz 2015 tatbikatına 2 Kasım'da katılan USS Donald Cook, tatbikatın son gününe kadar deniz kuvvetlerine ait unsurlarla manevra yapıyor.

Diplomatik kaynaklar, geminin, Türkiye ve ABD arasındaki askeri koordinasyonu artırmak için tatbikat boyunca su üstü ve deniz altı harbi ile hava savunma konularında Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı unsurlarla ortak eğitim icra ettiğini bildirdi.

NATO'nun, Esed rejiminin elindeki balistik füzelerden kaynaklanan tehdidi ve Rusya'nın bölgedeki artan askeri varlığını yakından takip ettiğine dikkati çeken kaynaklar, Türkiye'nin savunulmasının takviyesi amacıyla ABD ve diğer müttefiklerle çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

- İncirlik üssüne de takviye

Hollanda, Almanya ve ABD'nin 2013'ün başında Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'e yerleştirdiği Patriot füze savunma sistemlerinin görev süreleri Ekim ayında dolmuştu

ABD, Ağustos ayında mevcut rotasyonun yenilenmeyeceğini, onun yerine Türkiye'nin savunmasına destek amacıyla ABD Donanması'nın Doğu Akdeniz'deki Aegis gemilerinin "devamlı" mevcudiyetini sürdüreceğini açıklamıştı.

21 Ekim'de de ABD, 12 adet A-10 uçağını İncirlik üssüne ulaştırmıştı. Bunu takiben Pentagon, yaklaşık bir düzine F-15 savaş uçağının da yakın bir dönemde İncirlik Üssü'ne gönderileceğini duyurmuştu.

- Patriot'lardan daha etkin

SM-3 önleme füzelerine sahip Aegis gemilerinin Patriot füze savunma sistemlerinden daha güvenli ve etkin olduğu ifade ediliyor.

Aegis gemilerindeki SM-3 önleme füzeleri, 3 bin kilometreye kadar operasyon menziline sahip. Hatta, 2018'de tamamlanması beklenen versiyonunun 5 bin 500 kilometreye kadar füze fırlatılabilmesi planlanıyor. Düşmanın balistik füze başlığını "kafa kafaya gelerek" yok edebilen SM-3'lerin hedefi vurması, 10 tonluk bir tırın saatte 965 kilometre hızla hedefe çarpmasına eşdeğer etkiye neden oluyor. Bunun yanı sıra SM-3'ler, düşmanın balistik füzesini atmosferin üzerinde dahi önleyebiliyor.

Diğer yandan etkili menzili ancak 20 ila 160 kilometre arasında değişen Patriotlara bağlı radar sitemleri ise azami 300 kilometrelik alanı görebiliyordu.

''USS Donald Cook''un ardından "Ross" isimli ikinci gemi de haziran ayında İspanya'nın Cadiz kentindeki Rota askeri üssüne gelmişti. ''Porter'' ve ''Carney'' adlı diğer iki geminin ise 2015 yılının sonlarında Akdeniz'e gönderilmesi öngörülüyor.

Editör: TE Bilişim