ARALARINDA Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi ülkeye güdümlü füze fırlatma kapasitesine sahip fırkateyn hibe etme önerisini onayladı. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Ileane Ros-Lehtinen ve Demokrat Parti’den Howard Berman tarafından hazırlanan tasarı, Temsilciler Meclisi’nde onaylandı. Tasarı Senato’da da onaylandığı takdirde yürürlüğe girecek.
 
Tayland ve Meksika’nın da yer aldığı ülkelere füze güdümlü fırkateyn hibe edilmesini içeren tasarının ilk halinde Türkiye’nin yer almadığı tasarıya daha sonra Türkiye’nin de eklendiği kaydedildi. Tasarının son haline göre Türkiye’ye “Oliver Hazar Perry sınıfı” USS Halyburton (FFG-40) ve USS Thach (FFG-43) fırkateynlerinin hibe edilmesi gündemde. ABD Deniz Kuvvetleri’nin web sitesinde verilen bilgiye göre her iki gemi de denizden havaya füze fırlatma kapasitesine sahip.
 
Türkiye’nin envanterinde Oliver Hazard Perry sınıfı, ASSIST helikopter platformlu çıkarma gemileri mevcut. Hibe kararının hem AKP hükümetinin Suriye’ye yönelik tehditlerin artırdığı hem de Türkiye’nin yerli yapım korvet ve fırkateyn ihalesine çıktığı bir döneme denk gelmesi de dikkat çekiyor. 
Editör: TE Bilişim