Yunan Adası Çevresinde 2.000 Yıllık Batıklar Bulundu

Küçük Yunan adası Koçbaba’nın yakınlarında, antik gemi batıkları ve granitten yapılmış dev bir çapa direği bulundu.

Antik denizciler Ege Denizi’nde maceraya atılmış ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardı. Şimdi ise dalgıçlar, yaklaşık 2.000 yıllık beş gemi batığını ve küçük Yunan adası Koçbaba’nın yakınındaki dev, granit bir çapa direğini keşfetti.

Bu gemiler, çoğunlukla yağ ve şarap gibi değerli sıvılar ile dolu olan amforalarla doluydu. Söz konusu amforalar, Knidos, Kos, Rodos, Fenike ve Kartaca kentlerinden gelmişti.Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı’na göre, MÖ 3. yüzyılın ortalarından hemen öncesine tarihlenen mallar, Ptolemaik ve Hellenistik Antigonid hanedanlarının Ege’de deniz ticaretini önettiği bir dönemde yapılmıştı. Bulgular arasında MÖ 6. yüzyıla tarihlenen, suyun yaklaşık 45 metre altında bulunan ve 400 kilogram ağırlığında olan granit bir çapa direği vardı. Çapa o kadar büyüktü ki, muhtemelen devasa bir gemiye ait olmalıydı. Dalgıçlar beş gemi batığına ek olarak, birçok amfora da buldu. Bir batığın, şu anda Türkiye’de bulunan ve aynı zamanda 3. yüzyıla tarihlenen Antik Yunan şehri Knidos’ta yapılmış amforaları vardı. Yakınlarda bulunan diğer üç gemi batığı, koni (sivri dipli) amforaları içeren kargo taşıyordu. Bu batıklar MÖ. 2. ve MS 2. yüzyıllara tarihleniyor. Yeni keşfedilen son üç gemi batığı, Ege’nin kuzeyinden gelen amforaları taşıyan bir MÖ 1. yüzyıldan kalma bir gemi, Rodos’tan gelen amforaları taşıyan MS 1. yüzyıldan kalma bir gemi ve erken Hıristiyanlık dönemine tarihlenen amforalı bir gemi batığından oluşuyordu.

Araştırmacılar, söz konusu gemi batıklarını, arkeolog George Koutsouflakis yönetiminde 15 Haziran’dan 29 Haziran’a kadar süren sualtı kazıları sırasında buldu. Bu çalışmalar, 57 grup dalışı ve deniz dibinde 92 saatlik bir çalışmayı içeriyordu.

Bakanlık, projenin bulgularına göre, bu deniz rotasının Arkaik dönemden Osmanlı dönemine kadar yoğun bir şekilde kullanıldığını belirtti.

Arkeologlar 2021 yılına kadar Koçbaba adası çevresindeki bölgeyi ve yakındaki Ege adaları olan Tavşan Adası, Glaros Adası ve Ardıççık Adası’nı incelemeyi planlıyor.

Editör: TE Bilişim