Yassıada ve Sivriada turizm merkezi oluyor
 
Türk siyasetinde bir döneme damga vuran Yassıada ve Sivriada turizme açılıyor. Yatırımların Yap-İşlet-Devret kapsamında gerçekleştirileceği açıklandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu ve hükümet programına alınan "Yassıada'yı Demokrasi Müzesi" yapma planı için ilk somut adım atıldı. Meclis'e dün akşam gönderilen Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimine ilişkin tasarıda Yassıada ve Sivriada'nın turizme açılmasına ilişkin düzenlemeye de yer verildi. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, her iki adayı turizm ve kültürel amaçlı yatırım ve hizmetlere açabilecek.

YİD KAPSAMINDA

Tasarıda, bu iki adanın Türk siyasi hayatı açısından önemine vurgu yapılarak, şöyle denildi: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilen Yassıada ile Sivriada'da yapılacak kültürel ve turizm amaçlı hizmetler Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında yapılacaktır. Her iki adada bütünlük içinde yaptırılması planlanan proje kapsamındaki yatırım ve hizmetlerin niteliği dikkate alınarak söz konusu projenin amaçlanan süre ve şekilde gerçekleştirilmesi için bu yatırım ve hizmetlerin kamu niteliğindeki meslek kuruluşlara ve üst kuruluşlara doğrudan görevlendirme suretiyle yaptırılması konusunda Bakanlığa yetki verilmektedir." Yatırımların Kıyı Kanunu hükümetlerindeki kısıtlamalara tabi olmayacağı da ifade edildi.

 

27 MAYIS'IN İZLERİ DURUYOR

Yapılan tespitlere göre Yassıada'da otel, restoran gibi yapılaşma için rahatlıkla 120 bin metrekare inşaat yapılabilir. Halen 27 Mayıs darbesinin izlerini taşıyan Yassıada'da yargılamalar boyunca kullanılan binalar metruk ve terk edilmiş olarak duruyor. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'le birlikte yaklaşık 500 Demokrat Partili bu adadaki spor salonunda hâkim karşısına çıktı.

Editör: TE Bilişim