Uydu fotoğrafındaki mavilik 

Avrupa Uzay Ajansı'nın bir uydusu planktonların  toplu göçünü uzaydan görüntüledi. 
Her yıl gerçekleşen bu doğa olayı, Avrupa Uzay Ajansı tarafından görüntülendi. Çelik mavisi kitle öylesine büyüktü ki, gezegenin yüzlerce kilometre üzerindeki uydular tarafından görüntülenebildi.

Avrupa Uzay Ajansı'ndan bilim insanları çelik mavisi yığını, "Fransız empresyonist Claude Monet'in fırça darbelerine" benzetirken, normalde mikroskobik boyutlarda olan planktonlar bir araya geldiklerinde İrlanda büyüklüğünde bir alan oluşturabiliyorlar.

Planktorların içindeki küçük algler, güneş ışığını emerken klorofil yayıyor. Bu da okyanusu renklendiriyor ve bu bölgenin uzaydan görülebilmesini sağlıyor.

Planktonlar gezegenin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Zira, atmosferdeki fazla karbondioksiti ortadan kaldırıyorlar. Hem görsel hem de yaptıkları iş anlamında olağanüstü olan bu yaratıklar, küresel ısınmayla mücadelede doğal savaşçılar konumundalar. Deniz yaşamındaki besin zincirinin çok önemli bir parçasını oluşturuyorlar.

Araştırmacılar, okyanusların yüzeyindeki planktonların sayısının geçen yüzyılda belirgin bir şekilde azaldığını belirtiyor. Geçen ay Nature dergisinde yazan bilim insanları okyanus sıcaklıklarının yükselmesinin bu azalmayla bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Editör: TE Bilişim