İtalya’nın Sicilya adasında, Türkiye’nin antik yerleşimlerinde elde edilen bulguların ve arkeolojik araştırmaların anlatıldığı bir dizi etkinlik yapılıyor. “Anadolu-Türkiye Arkeolojisi” konulu etkinliklerde aralarında Ilısu Barajı, antik kaplıca Allianoi ve Çanakkale’deki Truva kentinin de bulunduğu onlarca konu 400 arkeolog ve üniversite öğrencisine anlatılıyor.

Zengin arkeolojik alanları ile dikkat çeken Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinde bu yönüyle tanıtılması için Sicilya Adası’nda 15 günlük etkinlik düzenlendi. Sicilya Catania Üniversitesi, Sirakuza Paolo Orsi Arkeoloji Müzesi ve KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen “Anadolu-Türkiye Arkeolojisi” adlı etkinliklere Kültür Bakanlığı’da destek veriyor. Etkinlikler Sicilya’nın en büyük kentlerinden Catania’daki Catania Üniversitesi’nde poster ve fotoğraf sergileriyle başladı. Sirakuza kentindeki Sirakuza Paolo Orsi Arkeoloji Müzesi‘nde ise, Türkiye’de arkeolojik kazı alanlarında elde edilen tarihsel bulguların anlatıldığı sergiler açıldı. Müzedeki açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Müzeler ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Zülküf Yılmaz, Kazılar ve Araştırmalar Daire Başkanı Melik Ayaz, Türkiye’nin Sicilya Onursal Konsolosu Domenico Romeo, Sirakuza Belediye Başkanı, Catania Üniversitesi’nden Prof. Massimo Frasca, Prof.Pietro Militello ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden sualtı arkeoloğu Hakan Öniz katıldı.

14 ülkeden 400 bilim adamı ve arkeoloji öğrencisinin katıldığı etkinliklerde; Bursa Aktopraklık, İzmir Smyrna, Allianoi ve Kyme, Aydın Alinda, Kahramanmaraş Germenikya, Antalya Myra Andriake, Rhodiapolis, Syllion ve Alanya kalesi, Mardin Dara, Frigya Hieropolis, Eskişehir Karacahisar, Şırnak Ilısu Barajı ve Zeviya Tivilki kazıları anlatılıyor. İstanbul Eyüp Sultan Camisi, Anadolu antik cam işçiliği, Anadolu erken tunç çağı madenciliği ve metal silah yapımcılığı, Antakya ve Zeugma Mozaikleri, Kapadokya, Bizans taş figürleri, Milas mezar yapıları, Anadolu’da Selçuklu mimarisi, Sivas Kayalıpınar Hitit eserleri, Malatya Müzesi Bizans sikke koleksiyonu, Efes Tiyatrosu, Didim, Afrodisyas, Laodikya, Hirbemerdontepe, Milet’te fotoğraflarla anlatılıyor. Antalya kıyılarında sualtında bulunan batıkların fotoğrafları ve bulunma yöntemleri de Türkiye’deki sualtı arkeolojisinin örnekleri olarak sunuluyor.

Eski eserlerimize sahip çıkıyoruz
Türkiye’den 24 üniversitenin katıldığı etkinliklerde, İtalya, Almanya, Fransa ve ABD’den de öğrenciler yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Melik Ayaz,  Türkiye’den götürülen tarihi eserlerin bakanlık tarafından kısmen geri kazanıldığını Sırbistan’dan çoğunluğu Osmanlı döneminden çeşitli eserlerin geri alındığını dile getirdi. Ayaz, “Bu toprakları, dünyada farklı kılan özelliği, kültürel ve tarihi miras açısındaki zenginliğidir. Eski eser kaçakçılığını önlemek ve eserlerin ait oldukları ülkelere iadesinin sağlamak için çalışmalarımız sürüyor” dedi. K.K.T.C Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Hakan Öniz ise, Sicilya ve Türkiye üzerinde tarih boyunca aynı kültürlerin yaşadığını, ortak kültür mirasının korunması için arkeologların önemli katkıları olduğunu vurguladı.

 

Editör: TE Bilişim