Mavi bayrak, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından tespit edilen 27 kriteri sağlayan plajlara 1 yıl süreyle veriliyor.

Avrupa Topluluğu, yüzme amacı ile kullanılacak göl ve deniz suları için gerekli su kalitelerini belirleyen mikrobiyolojik parametreleri, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümleri belirliyor. Türkiye, bu sisteme 1992 yılında dahil oldu.

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı, Mavi Bayrağı, yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği, çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi, plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması ve çevre yönetimi gibi konularda tespit ettiği 27 kritere göre veriyor. Bu kriterleri sağlayan plajlara 1 yıl süreyle Mavi Bayrak veriliyor. 

Mavi Bayraklı plaj ve marinalar Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından internet ortamında dünyaya duyuruluyor.

Türkiye'de Mavi Bayrak'a ilişkin ölçümler 1992 yılı Mart ayından bu yana 15 günde bir Çanakkale'den Hatay'a kadar 2500 kilometrelik sahil şeridinde tespit edilen 300 noktada yapılıyor. Avrupa standardı gözetilerek yapılan Mikrobiyolojik ve fiziko-kimyasal analizler, Türkiye'nin göllerinde de sürdürülürken, Türkiye'de Isparta Eğirdir Altınkum ve Elazığ Sivrice gölü Emniyet Plajı'nda Mavi Bayrak bulunuyor.

Türkiye'de 10 yılda Mavi Bayraklı plaj sayısı yaklaşık 35 kat artarak 5'ten 174'e yükseldi. 1995 yılında Türkiye'de Mavi Bayraklı 5 plaj bulunurken 2005 yılında bu sayı 174'e çıktı.

Mavi bayrak programına, Almanya, Hollanda, Polonya, İspanya Portekiz, İtalya Rusya ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu 35 ülke dahil.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim