Türk sahillerine katamaran çıkartması
  
Üniversite yıllarında Ege'nin güzel koylarını yeniden keşfe çıktığımız bir Mavi Yolculuk sırasında, kaptanımız bendeki cevheri keşfetmiş olacak ki dümene geçmeme izin verdi.

Teknede beni çok sevdiklerini tezahüratlarından anladığım arkadaşlarım 'Dikkat et, karaya çarpma, sağda yunus var, hava bozacak yelkenleri indir, korsan gemisi çıkabilir' gibi uyarı ve önerileriyle bana yardımcı (!) olmaya çalışırken tuhaf bir deniz aracı çıktı karşıma. Rengarenk yelkeni, kocaman gövdesiyle üstüme üstüme gelen 'bu şeyi' gördüğümde 'korsan teknesi' sanmıştım gerçekten. Birkaç gün sonra bir koyda yine aynı tekne ile geceleyince hayatlarının önemli bir kısmını katamaranlarında geçiren Fransız bir aile ile tanıştım. Katamaranla tanışmış oldum. 

Daha sonraki yıllarda sahillerimizde boy gösteren katamaran sayısı arttı doğal olarak hepsi Avrupalılara aitti. Türkler motor yatları keşfetmiş, tadını çıkarıyordu, katamaran sahibi olmak 'trendy' değildi. Ancak son yıllarda Türkle de katamarana ilgi duymaya başladı.

Avrupalı dünyaca ünlü katamaran üreticilerinin temsilciliğini yapan şirketler talebin az ancak giderek arttığını söylüyor. Hatta katamaran satmaya başlayan şirket sayısı da artıyor.

Uzun yıllardır Avrupalı firmaların motor yat ve yelkenli teknelerinin temsilciliğini yapan A1 Yatçılık da Fransız Catana şirketiyle distribütörlük anlaşması imzaladı. A1 Yatçılık'ın sahibi Ali Mütevelli, talebin birkaç yıl önce Fransız şirketten geldiğini ancak kendisinin katamaranı tanımadığı, Türkiye'de çok tercih edilmemesi nedeniyle uzun süre yanıt vermediğini söylüyor.

Bir süre önce Bodrum'da kendi sınıfının en önemli katamaranlarından biriyle tanışıp seyir zevkini alınca hemen Catana'nın yetkililerini aramış ve anlaşma sonlandırılmış. 

KADINLAR DAHA ÇOK İSTİYOR

Şu anda Türkiye'de 50'ye yakın katamaran olduğunu söyleyen Mütevelli, orta yaşlı, yelken yapmayı seven kişilerin yanı sıra çocuklu ailelerin ve denizde uzun süre vakit geçiren kişilerin de katamaranı tercih ettiğini belirtiyor.

Mütevelli, özellikle kadınların katamaran konusunda eşlerini etkilediğini, daha konforlu olduğu için tek gövdeli teknelere oranla daha rahat ettiklerini kaydediyor. 21 metrelik bir katamaranın iç genişliğinin 160 metrekare olduğunu anımsatan Mütevelli,

'Bu, kocaman bir ev anlamına geliyor. Bir diğer güzelliği ise yelken yapıldığında tekne iki gövdeli olduğu için yan yatmıyor. Dolayısıyla tabak çanak kırılmıyor ve daha konfor sağlıyor. Bu da kadınları cezbeden bir başka özellik' diyor. 'Yelken yaparken sağa sola savrulmanın, ıslanmanın verdiği heyecan' diyorum ama Mütevelli, 'Bunu isteyen kadınların sayısı çok az' saptamasıyla çoğunluğun hissiyatını aktarıyor.

YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR

Mütevelli, motor yatların saatte 100 litreyi aşan benzin tükettiğini, katamaranda ise rüzgar olduğu sürece 'bedava seyahat' edildiğini vurguluyor. Salmasının fazla olmaması nedeniyle sığ sulara rahatça girebilmesi, plaja kadar gidebilmesi de bir başka özelliği...

Dezavantajı yok mu katamaranın? Örneğin marina fiyatları... Mütevelli, 'Tekne bir motor yat ya da yelkenliden daha geniş. Bu nedenle marina ücreti fazla diye düşünebiliriz ancak rasyonel olarak bakarsak içi 160 metrekare olan bir motor yatın marinaya ödeyeceği para çok daha fazla. Yakıttan sağladığı maliyeti ve hızını da eklediğinizde daha ucuza denk geliyor' diyor.

Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Gül başlattı

İstanbul Yelken Kulübü, (İYK) , 21 yıldan bu yana da Uluslararası İstanbul Yelken Yarışları düzenliyor. Kulüp birçok yarışını uzun yıllar önce cumhurbaşkanlarının himayesinde yapardı. Eski Cumhurbaşkanları İsmet İnönü, Celal Bayar, Fahri Korutürk ve Turgut Özal, İstanbul Yelken Kulübü'nü sık sık ziyaret eder, yelken sporuna dikkat çekmeye çalışırmış. Özal'ın ölümüyle bu ilişki de kesintiye uğramış. İYK geçen yıl yeniden Cumhurbaşkanlığı Kupası yarışlarını başlattı ve Abdullah Gül de bu yıl yarışın startını bizzat verdi.

12 -16 Ağustos tarihleri arasındaki yarışlara farklı ülkelerden 130 sporcu katılıyor. Kaya Halat firması da bu kupaya destek veriyor. Cumhurbaşkanlığı Kupası kapsamında, Kaya Halat'ın (Kaya Ropes) desteğiyle Türkiye'de ilk kez Kaya Match Race yarışı düzenleniyor. Dün başlayan yarışlar bugün sona erecek.

Editör: TE Bilişim