Truvalı kahraman canlanacak

Antandros Antik Kenti'nde sürdürülen çalışmalar Eylül ayının ortalarında tamamlanacak.

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde bulunan Antandros Antik Kenti'nde 10 yıldan bu yana sürdürülen çalışmalar Eylül ayının ortalarında tamamlanacak.

Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Truvalı kahraman Aeneas'ın Antandros'tan Roma'nın Latium bölgesine yaptığı tarihi yolculuk, Avrupa Projesi ile yeniden canlandırılacak.

Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antandros Antik Kenti'nde 29 kişilik ekibin, bir yamacın eteğinde bulunan ve konumu itibariyle Efes'tekilere benzeyen Roma villası, nekropol ve yerleşim alanındaki çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.

10 yıldır devam eden kazıların bu yıl Eylül ayı ortalarında tamamlanmasının planlandığını ifade eden Polat, ayrıca bu yıl Ege ve Akdeniz ortak kültürünün ortaya çıkarılması ve insancıl tarih bilincinin yaratılması için Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas'ın Antandros'tan İtalya'nın başkenti Roma'nın Latium bölgesine yaptığı tarihi yolculuğun yeniden canlandırılması için girişiminde bulunacaklarını bildirdi.

Doç. Dr. Polat, kentin tanıtımı için farklı projeler yapmaya gayret ettiklerini anlatarak, şu bilgileri verdi:

''Bunlardan biri Antandros'un kardeş kent olarak ilan ettiği İtalya'nın Castro kentiyle ortak yapılan bir Avrupa Birliği projesi. Bu iki kentin birbirine olan ilişkisinin hem İtalya'da hem de Türkiye'de anlatımına yönelik bir proje. Bu projeyi sunduk daha henüz yanıt gelmedi. İkinci bir projemiz daha var. Daha önce başvurduğumuz ikinci büyük projenin alt yapısını oluşturacak aynı zamanda bir Aeneas projesi bu. Truva Savaşı'ndan kaçıp gelen Aeneas'ın Antandros'ta gemi yaptırıp, yeni bir Truva kurmak üzere denize açıldığı biliniyor. Bu deniz yolculuğu çeşitli maceralardan sonra Roma'nın Latium bölgesi yakınlarında sona eriyor. Latium bölgesini Aeneas kuruyor.

Roma İmparatorluğu'ndan Julius Caesar ve Augustus köklerini Aeneas'a dayandırarak övünüyorlar. Yani Aeneas hem Anadolu için hem Truva için önemli bir kahraman olmasının yanı sıra, İtalya için de, Roma İmparatorluğu için de çok önemli bir kurucu kahraman özelliğine sahip. Bu nedenle biz büyük bir Avrupa projesi yaparak Aeneas'ın o macerasını yeniden canlandırmak istiyoruz.''

-''TEMPEST'' GEMİSİ, ALTINOLUK'TAN YOLA ÇIKACAK-

Polat, Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu olan Aeneas'ın yaptığı tarihsel yolculuğu bir canlandırmayla belgelemek istediklerini belirterek, ''Dönemin özelliklerine uygun olarak yapılacak 'Tempest' (fırtına) adlı gemi Altınoluk'tan yola çıkarak, yalnızca yelken ve kürekle M.Ö. 700'lü yıllarda kullanılan rotayı takip edecek. Tempest ile Ege adaları ve Yunanistan kıyıları üzerinden İtalya'nın Castro kentine sürecek tarihi yolculuğu tekrarlamak istiyoruz'' dedi.

Bu yolculuğun belgesel niteliğinde kayıt altına alınacağını söyleyen Polat, sözlerini ''Bu sadece bir boşu boşuna dolaşıp gitme değil, her gittiği yerde başından geçenler dramatik olarak canlandırılacak ve belgelenecek. Bu sayede de çok önemli bir belgesele sahip olacağımıza da inanıyorum. Bu hem Antandros'un hem de Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımına çok büyük bir katkı sağlayacağını umuyorum'' diyerek tamamladı.

-MİTOLOJİDE AENEAS-

Truvalı kahraman Aeneas, mitolojik kaynaklara göre, Roma'nın milli kahramanı ve İmparator Augustus'un atası sayılıyor.

Truva düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt arayan Truvalılara önderlik eden Aeneas, önce sağ kurtulanlarla beraber Kazdağları'nın güneyindeki Antandros (Altınoluk) kentine gelip buradan gemi ile denize açıldı. Ancak rüzgar onları Kartaca'ya sürükledi. Kartaca Kraliçesi Dido'nun bir süre misafiri olduktan sonra tekrar yola koyulan Truvalılar Orta İtalya'da karaya çıkarlar. Burada yerli Sabinler ile karışarak Roma kentini kurarlar.

Aeneas'ın Truva'daki Palladium adıyla bilinen heykeli beraberinde kaçırıp kurulacak olan Roma kentinin bulunduğu yere diktiği belirtilir. Aeneas, Truva'da Hektor'dan sonra en büyük kahraman sayılır. Dardanya prensi olan Aeneas'ın oğulları Romulus ve Remus, Roma İmparatorluğu'nu kurdu.

Editör: TE Bilişim