Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki Yücelen Otel'de düzenlenen, "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Eğitim Semineri" ne katılan Özyanık, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın tekne ve yatların atık sularını denize
bırakmasına yönelik aldığı önlemler kapsamında "Atık Su Alım Üniteleri" yapımı projesini hayata geçirdiğini söyledi.

Özellikle yazın deniz turizmi vasıtası ile ciddi manada kullanılan koylarda 2005 yılından itibaren katı atıkların toplanması ile ilgili çalışmalara başladıklarını anlatan Özyanık, "Özellikle 2010 yılı verilerine baktığımızda özel çevre koruma bölgeleri ile ilgili bu yaklaşım ülkenin diğer koylarının korunması için bir model olabileceğini gösteriyor. Hem de mülki idarelerin katı atıkların toplanması konusunda Köylere Hizmet Götürme Birliği vasıtasıyla etkin olabileceğini ortaya koydu" diye konuştu.

Mavi tur güzergahları

Özyanık, özellikle mavi tur güzergahındaki katı atıkların toplanması konusunda kaymakamlıklarla protokoller yaptıklarına işaret ederek, "Teknik dokümanları ilgili kaymakamlıklara ilettik ve kaynaklarını aktardık. Kaymakamlarımız projeleri Köylere Hizmet Götürme Birliği aracılığıyla hayata geçirdiler. Bu çalışmalar sayesinde koylarımız pırıl pırıl hale geldi. 2010'da özellikle Gökova ve Göcek körfezindeki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Gökova ve Göcek körfezleri yat turizmi açısından önemli olduğu için katı atıkları tekneler ve atık boşaltma noktaları ile topladık. Ayrıca, bölgede kirliliği neden olan
çöpleri de topladık " diye kaydetti.

Kirliliğe neden olan yatlara ceza kesilmesi

"Özel tekne ve yatların, zararlı atıklarını denize atarak neden olduğu kirlilikle ilgili cezai işlem uyguluyor musunuz?" sorusuna Özyanık, şu yanıtı verdi:

"Cezai yaptırım bir çözüm değil, herkesin peşine bir polis takmak ta mümkün değil. Biz bunun bilinçlendirme vasıtası ile olacağına inanıyoruz. Bizim katı atık topladığımızı gören vatandaşlarımız teknelerindeki biriktirdikleri boş pet şişeleri bile bizim almamız için bekletiyorlar. Bize göre, bu konuda en iyi yöntem vatandaşlarımızın çevreye duyarlılık konusunda bilinçlendirilmesi."

Muğla'daki projeler

Özyanık, Muğla'daki özel çevre koruma bölgelerinde teknelerin ve yatların evsel nitelikli atıklarını denize boşaltmamaları için uygulanan proje kapsamında, bugüne kadar Gökova, Marmaris, Bozburun, Akyaka, Ekincik, Selimiye, Köyceğiz, Dalyan ve Göcekte tekne yanaşma iskelelerine atık su alım bağlantı noktasının yapımının tamamlandığını anlatarak, "Muğla'daki dünyaca ünlü koylarda gezintiye çıkan tekne ve yatlar, atık sularını artık denize boşaltmayacak. Zararlı atıklar deniz yerine iskelelere kurulan atık su alım ünitelerine aktarılacak" diye bildirdi.

Toplantı

Akyaka'da düzenlenen ve 6 gün sürecek olan "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Eğitim Semineri" nde, "Biyolojik çeşitlilik, eko sistemler, dünyada doğa koruma çalışmaları, Türkiye'de korunan alanlar, deniz ve kıyı biyolojik çeşitliliği ve Akdeniz'de deniz koruma alanları ve örnekleri" başlıklı konular ele alınacak.

Seminere, Özel Çevre Koruma Kurumu bünyesinde yeni göreve başlayan mimar, çevre mühendisi ve biyologlar katılıyor.

Katılımlar için 6 gün boyunca Muğla'daki özel koruma bölgelerine günü birlik eğitim gezileri düzenlenecek.

Editör: TE Bilişim