Ege'de 8 Yeni Batık Bulundu

Araştırmalarda 8 yeni batık bulunduğu açıklandı. TÜRKİYE'deki balık envanterini çıkarmak amacıyla Muğla'nın Datça Yarımadası ile Antalya içinde STS Bodrum Okul Gemisi'yle araştırmalar oluşturan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ekibi, çalışmalarını sonlandırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi'nin desteklediği projede, ülkedeki batık envanterini çıkarmak amacıyla 2007 yılından bu yana belirli periyotlarda gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ekibi, STS Bodrum Okul Gemisi'yle 3 hafta öncelikle yola çıktı.

Datça Yarımadası ve Antalya'nın garp sahilleri içinde araştırma oluşturan ekip, çalışmalarını sonlandırdı. Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne dönen ekibin, 8 yeni batık bulduğu öğrenildi. Ege ve Akdeniz bölgesi araştırmalarının 2014 yılı 1'inci etabını tamamlamış olduklarını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Harun Özdaş, 'Öncelikle Bodrum Belediyesi'ne, Bodrum mektep gemisini bu etapta kullanma imkanını bize sağladıkları için fazla aşırı teşekkür ediyoruz. Projemizin temel amacı Türkiye'nin batık envanterini çıkarmak için yaptığımız bir çalışmadır. 2014 yılından itibaren bilhassa Osmanlı dönemini içine sektör süreci, daha doğrusu Osmanlı döneminde batmış olan gemilerin envanter çalışmasına ağırlık vererek yürütmekteyiz. Toplam süremiz 3 hafta şekilde gerçekleşti. Araştırma dalışlarında bu 3 haftalık zaman bünyesinde 8 adet yeni batık tetkik ettik. Çok üretken bir çalışma oldu. Çünkü daha önceki senelerde hem bizim hem de bizden önceki yabancı ekiplerin ve ya Türk ekiplerinin yaptığı incelemelerde bakmadıkları yerleri hedef sektör bir çalışma oldu. Özellikle de yelkenli bir gemi ile yola çıkmamızın bize katkısı büyük oldu. Yelkenli gemilerin gidebileceği rotalarda seyir ettik ve dolayısıyla bunun batıkları bulmamıza da fazla aşırı büyük etkisi oldu' dedi.

Batıklardan bazı eserlerin gün ışığına çıkartıldığı ve ilerleyen günlerde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne teslim edileceği açıklandı.

Editör: TE Bilişim