Şili Pasifik'te deniz rezervi kuracak

ANKARA (AA) - Şili'nin, Pasifik'te iki devasa deniz koruma alanı oluşturacağı bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, bu yıl ikincisi Şili'de düzenlenen uluslararası "Okyanuslarımız" konferansında yaptığı açıklamada, Pasifik'te iki yeni deniz koruma alanı oluşturulacaklarını ve bu alanlarda ticari balıkçılığın yasaklanacağını açıkladı.

Bachelet, dünyanın en büyük üçüncü koruma alanını oluşturacak rezervlerinden birinin, Şili sahilinin 3 bin 800 kilometre açığındaki Paskalya Adası'nı kapsayacağını, diğerinin Juan Fernandez Takımadaları çevresinde kurulacağını belirtti. 

Koruma altına alınacak bölgelerin, Güney Pasifik şeridinde 1 milyon kilometrekareden fazla alanı kapsayacağı belirtildi.

Rezervlerin, okyanusların suistimalini önleyeceğini vurgulayan Bachelet, bu sayede gelecek nesillerin, yaptıkları işin tadını çıkarabileceğini söyledi.

Pew çevre örgütünden Joshua S. Reichert, rezervlerin kurulmasını, dünyada birinci kuşak büyük deniz parklarının oluşturulmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Konferansta ABD de Maryland'de ve Michigan Gölü'nde yeni koruma alanları oluşturacağını açıkladı.

Geçen hafa Yeni Zelanda, Güney Pasifik şeridinde 620 bin kilometrekarelik alanı kapsayacak bir deniz rezervi kurulacağını açıklamıştı.

Editör: TE Bilişim