Saros Körfezi'ne sualtı müzesi
 
SAROS Körfezi'ndeki dalış turizmini geliştirmek amacıyla gemi ve uçak batırılması gündeme gelirken, dünyada ilk olan tarihi sualtı müzesinin de yapılması düşünülüyor.


Saros Körfezi'nde gemi ve uçak batırılarak gerçekleştirilmesini içeren projeyle ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Kadıköy Su Altı Araştırma ve Eğitimi Merkezi Sahibi Savaş Yapman ve asistanı Gürkan Tutan, İbrice Dalış Merkezi sahibi Ahmet Uz, Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Mustafa İşçimen katıldı.

Kadıköy Su Altı Araştırma ve Eğitimi Merkezi Sahibi Savaş Yapman, Saros Körfezi'nin önemi hakkında bilgi verdikten sonra ‘Batık Projesi’ne bakanlık ve diğer yetkili mercilerin, denizin kirlenebileceği düşüncesiyle izin vermediğini, ancak alınacak önlemlerin ve yapılacak koruma (küflenme gibi) çalışmaları çerçevesinde oluşturulan ‘Yapay Resif Projesi’ne izin verilebildiğini söyledi. Gerekli tüm görüşmelerin yapıldığına ve her şeyin hazır durumda olduğuna işaret eden Yapman, projenin yaklaşık 400 bin doları bulacağını ve bunu da sponsorlar aracılığıyla gerçekleştirme düşüncesinde olduklarını aktardı.

Maddi kaynağın bulunması halinde projenin 18 Mart 2010 tarihinde hayata geçirilebileceğinin altını çizen Savaş Yapman, projenin sadece dalış sporunu değil, küçük sportif balıkçılara da katkı sağlayacağını vurguladı. Saroz Körfezi’ndeki dalış sezonunun maksimun 20 hafta olduğunu ancak bunun 12 haftasının dolu dolu geçtiğine dikkat çeken Yapman, “Proje sayesinde dalış sezonun 7 aya çıkacağı inancındayım. Normalde Erikli’ye gelen Anzak sayısının da 200’den bir iki binlere çıkacağı düşüncesindeyim” dedi.

Savaş Yapman, batırılması düşünülen gemi ve uçakların bazı resmi yerlerden hibe edileceğini ve bunların sözünü aldıklarını bildirdi. Konuşmasının devamında ‘su altı müzesi’ konusunda da bilgiler veren Yapman, su altı müzesinin bazı ülkelerde bulunduğunu ancak tarihi olarak dünyada bulunmadığına dikkat çekerek, “Saros’ta Çanakkale tarihini anlatan yeraltı açık ve kapalı müze projelerimiz de var. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde, sadece yerli dalgıç değil dış ülkelerdeki dalgıçlar da buralara gelecektir. Sonuçta bazı üniversitelerin gönüllü ressamları ile bu yapılabilir. Yine de bu işte bazı yerlerde maddiyata ihtiyaca duyulacaktır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim