İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin denizlerini tekrar halkıyla buluşturmak için ciddi yatırımlar yaptıklarını bildirdi. 

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü'nün Şile'deki hizmetlerini yerinde incelemek amacıyla, Ayazma Plajı'ndaki etkinliğe katıldı.

Burada konuşan Topbaş, İstanbul'un hem deniz yolu, hem de deniz kenti olma özelliği ile dünyada önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Topbaş, İstanbul'da yaşayanların tatillerini burada geçirebilmeleri ve denizlerden yararlanabilmeleri için çalışmalar yaptıklarını kaydederek, ''İstanbul'un denizlerini tekrar halkıyla buluşturmak için ciddi yatırımlar yaptık'' dedi.

Dere ıslahları ve atık su kontrolleri ile deniz kirliliğinin önüne geçtiklerini de vurgulayan Topbaş, kentin 421 kilometre sahil bandında denize girilebileceğini ifade etti.

Denizlerde can kayıplarını önlemek için can kurtarma ekipleri kurduklarını ve son 6 yılda 10 bin 785 kişinin boğulmaktan kurtarıldığını kaydeden Topbaş, ''Şile'de geçmişte yılda ortalama 55-60 boğulma olayı yaşanırken, şimdi yılda 3-5 tane görülüyor. Bunlar da cankurtaranların bulunmadığı sahillerde yaşanıyor'' dedi.

Şile'nin deniz ve doğasının yanı sıra beziyle de anıldığını dile getiren Topbaş, İstanbul'un çiçek ihtiyacının bir bölümünün de Şile'nin köylerinden karşılandığını, böylece istihdam alanı açıldığı ifade etti.

Konuşmanın ardından cankurtaran ekiplerince denizde boğulan kişiler üzerinde can kurtarma tatbikatı yapıldı. Tatbikatı dürbünle izleyen Topbaş, 30 saniye ile 2 dakika arasında kurtarmanın gerçekleştiğini, bunun da önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin Taksim'e çiçekten kedi heykeli yapıldığını anımsatarak, bunun nedenini sorduğu Topbaş, insanlara hem doğa, hem de hayvan sevgisi aşılamak istediklerini, İstanbul'un belli başlı bölgelerine başka hayvan figürlerinin de yerleştirileceğini, ayrıca dünya basketbol şampiyonasının figürünün de kedi olduğunu söyledi.

Çiroz Plajı ile ilgili bir soru üzerine de Topbaş, yağışlar nedeniyle bu plajda kirlenme meydana geldiğini, bu nedenle kırmızı bayrak astıklarını, ancak insanların burada halen denize girmeye devam ettiklerini kaydederek, vatandaşları duyarlı olmaları konusunda uyardı.

Çiçek büfeleri ile ilgili bir soruya da Topbaş, çiçek satan Romanların bu büfelerin kurulmasından olumsuz etkilenmeyeceğini ve Romanların çiçek satış tezgahlarının bozulmayacağını kaydetti.

Topbaş, daha sonra çıplak ayakla plajda bir süre gezerek vatandaşlarla sohbet etti. Şile terminal meydanında esnafı ziyaret eden Topbaş, Şile ve Ağva'nın köylerini de gezdi.
 

Editör: TE Bilişim