Pendik Sulzer Motor Fabrikası’nda üretilen 001b No’lu ilk dizel makina bulunduğu gemiden söküldükten sonra İLKFER  Denizcilik Müzesi’ne kazandırıldı. Türk Loydu sertifikalı makine, İsviçre Sulzer ile lisans anlaşması yapılan 13 Temmuz 1981 tarihinin yıl dönümüne atıfta bulunularak 13 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen törenle İLKFER Denizcilik Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

İKFER Grup Kurucu Ortağı Müh. İlker Meşe, dakikada 750 devirli ve 635 BHP gücüne sahip makinenin gemisinden söküldükten sonra müzeye getirildiğini söyledi. 1 Temmuz1983 tarihinde üretilen makinenin hem Türk denizciliği hem de Pendik Sulzer Motor Fabrikası’nın tarihi açısından önemli olduğunu belirten Meşe makinenin müzeye getirilişini şu sözlerle anlattı

Ali Can’ın ziyareti

“21 Şubat 2019 tarihinde Rahmetli Ali Can Bey, müzemizi ziyarete geldiğinde yanında getirdiği “Pendik Sulzer Motor Fabrikası Belgeseli” kitabını, imzalayarak hediye ettiğinde, bu günlere imza attığını ikimiz de bilmiyorduk. 001b no’lu makineyi aldığımızda aslında olayın öneminin tam farkında değildik. Ancak makine atölyenin önüne gelince gerçekten iyi bir iş yaptığımızı anladık. Belgeseli bir kez daha okuyunca, büyük mücadeleyi ve büyük emeği birlikte yaşıyorsunuz. Gerçekten 99 makineyi ortaya çıkartan bu güzel insanların önünde saygı ile eğiliyorsunuz. Şimdi, makinenin her önüne geçenin ‘vay canına bunu biz mi yaptık, neden şimdi yapmıyoruz?’ sorusunun cevabını düşüneceğine emin olabilirsiniz”

İki tane yapıldı

“Makinenin müzeye kazandırılmasındaki emeği için Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) 1996 mezunu Müh. Salih Bilal’e teşekkür etmek istiyorum. Bunu görerek bizleri uyarması ve sonuna kadar kovalaması sayesinde, bu makine müzemizin önünde müstesna yerini aldı. Bu makineden iki tane yapılır. İlki TDİ’nin Ömerli gemisine ana makine olarak konur, diğeri ise Mehmet Kalkavan gemisine yardımcı makine olarak konulur. Onun için, bu makinenin sergilenmiş olmasını çok önemsiyorum” dedi.

“Bu fabrika devrim niteliğindedir”

Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu ise, Pendik Sulzer Motor Fabrikası’nın denizcilik tarihimiz açısından büyük bir devrim niteliğinde olduğunu belirterek, “Polonya Sulzer’din büyük motorların imalatı için direkt lisans alınmasının 40. yıl dönümünde, üretilen ilk yerli dizel makinenin sertifikasının yine ülkemizin ulusal klas kuruluşu Türk Loydu tarafından verilmiş olmasının haklı gururunu yaşıyoruz. 001b No’lu ilk dizel makinanın İlkfer Müzesi’nde sergilenmesini gelecek nesillere aktarılması açısından çok değerli bir girişim olarak görüyoruz, biz de Türk Loydu olarak değerli merhum Başkanımız Teoman Özalp tarafından imzalanmış olan sertifikayı arşivlerimizden çıkararak İlkfer Müzesi’ne teslim ettik. Makinenin müzeye kazandırılmasındaki emeği geçen Müh. Salih Bilal’e ve İlkfer Grup Kurucu Ortağı Müh. İlker Meşe’ye teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Babam çok mutlu olurdu

Pendik Tersanesi ve Sulzer Motor Fabrikası Kurucu Genel Müdürü Yüksek Müh. Ali Can’ın oğlu Doğan Can, “babam şu an bu makinenin burada bulunduğunu görse çok ama çok mutlu olurdu. Ben de bu vesile ile emeği geçenlere teşekkür ediyorum” derken, Kapt. Levent Akson ise şunları söyledi : “Türkiye Cumhuriyeti bugünleri Mustafa Kemal Atatürk ve isimsiz kahramanlara borçludur. Çılgın Türklerin başında da Ali Can Bey ve siz diğer arkadaşlarım varsınız. İmkansız deneni başardınız. Polonyalıların 10 senede geldiği noktaya iki senede geldiniz”

Kimler katıldı?

Törene, geçen sene kaybettiğimiz Pendik Tersanesi ve Sulzer Motor Fabrikası Kurucu Genel Müdürü Yüksek Müh. Ali Can’ın oğlu Doğan Can ile ilk makineden son makineye kadar projenin içinde bulunan Müh. Bilal Sezgin de katıldı. Törende ClassNK İstanbul Müdürü Hiroshi Shibako, MOL Genel Müdürü Soldaki Satoth ile MOL Genel Müdür Asistanı Yankı Nagisa Akkuş da hazır bulundu. Törene şu isimler katıldı : Kapt. Koray Karagöz, Kapt. Baybora Yıldırım, Kapt. Cengiz Karabüber, Milliyet Gazetesi Muhabiri Gökhan Gültekin Karakaş, Tarihçi Ali Bozoğlu, Müh. Ahmet Hamza, Kapt. Tayfun Sözer, Müh. Nuri Mert Can, Müh. Feramuz Aşkın, Mühl Yunus Emre Aşkın, Kayhan Çındemir, Kapt. Levent Akson, Kapt. Saim Oğuzülgen, Müh. Ömer Kara, Kuntay Mert Meşe, Mustafa Mükan, Şahin Yılmaztürk, Erdem Cevher, Müh. Salih Bilal, Cihan Babür, Kapt. Vehbi Aydın, Müh. Mehmet Akça, Deniz Gökçe, Sabri Trabzonluoğlu ve Abdullah Demirören.

Kaynak: denizcilikdergisi.com

Editör: TE Bilişim