Pasaport Akdeniz Caddesi’ndeki Rees Binası Girişi (*)

Thomas Bowen Rees, Egypt & Levant Steamship Co.Ltd. adlı İngiliz armatörlük şirketinin İzmir gemi acentesiydi. Şirketi T.Bowen Rees Shipping Agency olarak kayıtlara geçmiştir.

Şirketin merkez binası günümüzde Pasaport’ta Akdeniz Caddesi üzerinde,  halen muhtelif şirketlere  odalar  veya bürolar  şeklinde  kiralanmış veya satılmış halde olmasına karşın,  binanın giriş holündeki son derece değerli  iç süslemeler, gemi maketi ve diğer mobilyalar eski eser kapsamında korunmaya alınmış durumda muhafaza edilmektedir.

Binanın  giriş kapısı alınlığında kabartma bir süsleme ve ortasında büyük harflerle RS harfleri görülür. Ayni süsleme  binaya girildiğinde merdiven başındaki atların ortasında mevcuttur. Sağ ve sol duvarlarda mevcut kabartmalar, bu kez RS harfleri olmaksızın tekrarlanmıştır.

Az eğimli geniş basamaklı merdiveninin iki  yanında  sahanlık kısmı mevcuttur ki, sahanlık ile  merdivenler her biri gemi dümeni  olarak biçimlendirilmiş  yatay ahşap trabzonlarla ayrılmıştır.

Girişte sağdaki  trabzonda yeralan  gemi dümenleri üzerinde Egypt & Levant Steamship Co.Ltd. şirketinin filosundaki gemilerin adları ahşap oyma yapılarak işlenmiş olup, sırasıyla “Antinoe,Wingrove, Antinous, Hubbuck, Anteros”  isimleri görülür. Altıncı gemi dümeni üzerinde bir gemi adı yoktur.

Soldaki trabzonda yeralan gemi dümenlerinin üstkısımlarındaki  gemi adları: “Antorio, Antonic, Antiope, Antar, Antaeus, Antigone”dur.

Girişe göre soldaki sahalık kısmında sol duvar önüne yerleştirilmiş olan yaklaşık iki metre uzunluğundaki cam fanus içersinde SS Anteros isimli kırkambar tip gemi modeli ışıklandırılmıştır.

Geminin  baştarafına yakın kısmda yeralan plaketindeki bilgiler şöyledir:

İnşa tersanesi: Dunlop,Bremner & Co.Ltd.,Glasgow

Şirketi: Egypt & Levant Steamship Co.Ltd.

    Tam boyu: 130 mt.

    Genişlik: 17.5 mt.

    Derinlik: 27.55   mt.

    Dwt: 7,610 ton.

    Ana makine: 25-42..

    Gücü:1700 Ihp

    Sürati: 10.3 knots(Denizmili).

Sahanlıkta girişe göre sağ ve sol duvara yerleştirilmiş maun  ahşap çerçeveli büyük aynanın altında yine işlemeli maun bir divan vardır.   

Girişte sağdaki sahanlıkta  sağlı sollu her biri gemi çıpası süslemeli  ahşap çerçevesi olan barometre ve termometre yeralır. Bunların üst süslemeleri  bir geminin baş bodoslaması kabartmalıdır.

(*) "Yaşamı Denizlerde Arayanların Öyküleri" başlıklı eserden- Yazarı Osman Öndeş 

 

 

Editör: TE Bilişim