"Osmanlı Deniz Politikaları" anlatılacak

Prof. Dr. İdris Bostan Bey’in konuşmacı olarak katılacağı “Osmanlı Deniz Politikaları” programının moderatörlüğünü Mehmet Mazak yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nün düzenlediği etkinlik 29 Ocak 2010 Cuma günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Program içeriğinde Osmanlı Devleti’nin deniz politikaları anlatılacak.

Osmanlılar, Akdeniz’de rakipsiz bir hâkimiyet kurmak, Karadeniz, Kızıldeniz ve Basra Körfezi’ni bir iç denize dönüştürmek ve Hint Denizleri’nde ticaret ve hac yollarının güvenliğini sağlamak suretiyle bir döneme mührünü vurmuş denizci bir millet idiler. Osmanlı padişahlarının kendilerini Hâkānü’l-bahreyn / Denizlerin Hakanı olarak tanımlamaları da bunun bir işaretiydi.

Tarihe aynı zamanda bir deniz imparatorluğu olarak geçen Osmanlı’ların düşünce ufuklarının enginliğini anlatmak için güttükleri uluslararası deniz politikalarının uzantılarını ve donanmasının gücünü bilmek gerekir.


Program sonunda 20 dakikalık “Osmanlı Donanma Gemileri” slayt gösterimi yapılacak.

PROGRAM

  • Osmanlı Deniz Politikaları
  • Konuk: Prof. Dr. İdris Bostan
  • Düzenleyen: Mehmet Mazak
  • Gösterim: Osmanlı Donanma Gemileri
  • Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
  • Tarih-Saat: 29 Ocak 2010  Saat:18.00


Prof. Dr. İdris Bostan Kimdir?

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi mezunu (1978) olan Prof Dr. İdris BOSTAN, 1985’te “17. Yüzyılda Tersane-i Amire” adlı tezi ile Ph.D. derecesini elde etmiştir. 1992’de Doçent, 1998’de ise “Akdeniz’de Korsanlık” tezi ile Profesör olmuştur. 1997’den bu yana İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümünde çalışmakta ve ayrıca 1999’dan beri Harp Akademisi’nde “Türk Deniz Tarihi” ve “Kıbrıs ve Ege Denizi Tarihi” derslerini vermektedir. Sayın Bostan aynı zamanda Denizcilik Müsteşarlığı’nda danışman olarakta görev almaktadır.
Yayınları-Kitapları:  Osmanlı Bahriye Teşkilâtı: XVII. Yüzyılda Tersâne-i Âmire, Ankara 1992, İkinci baskı 2003 Mühimme Defteri 90, İstanbul 1993. The 1565 Ottoman Malta Campaign Register, Malta 1998. (A. Cassola ve T. Sheben ile birlikte). Ege Adalarının İdari Mali ve Sosyal Yapısı, (Editör), Ankara 2003. Trablusgarb ve Balkan Harplerinde İşgal Edilen Ege Adaları ve İşgal Telgrafları, (A. Kurumahmut’la birlikte), Ankara 2003. Haritalar ve Coğrafya Eserlerine Göre Ege Denizi ve Ege Adaları, Ankara 2003. II. National Aegan Islands Symposium 2-3 July 2004, Gökçeada-Çanakkale,
Son araştırmaları:
- Osmanlılar ve Deniz,
- Adriyatik’te Korsanlık:Osmanlılar, Uskoklar, Venedikliler,
- “Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesindeki Tersane Planları”
- “Karadenizin Uluslararası Ticarete Açılması ”.
-  Kanuni ve Akdeniz Siyaseti
- Katib Çelebi’nin Tuhfetü’l-kibâr’ının neşri,

Editör: TE Bilişim