"Osmanlı Bahriyesinde Ahşap Sanatı" Sergide

Osmanlı Donanmasında kullanılan ahşap eserlerden oluşan, "Osmanlı Bahriyesinde Ahşap Sanatı" isimli sergi, 7 Ekim'de İstanbul Deniz Müzesi'nde açılacak.

Serginin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Müze Komutanı Albay Ali Rıza İşipek (fotoğrafta), 18 adet arma, 5 adet gemi baş figürü, 22 adet tuğra, 28 adet gemi isim levhası ve 33 adet çeşitli süslemelerden mürettep serginin, 7 Temmuz 2010 tarihine kadar gezilebileceğini söyledi.

İşipek, bu eserler arasında yer alan Orhaniye Fırkateyni'nin baş armasının, dünyada müzelerde bulunan en büyük ahşap oyma arma özelliği taşıdığını kaydederek, armanın 14 metre 50 santimetre uzunluğunda olduğunu ve 24 ayar altın varak ile kaplı bulunduğunu anlatı.

Aziziye Fırkateynine ait 8 metre boyundaki armanın da sergide yer aldığını ifade eden İşipek, Osmanlı bahriyesindeki ahşap sanatı hakkında da bilgi verdi. İşipek, eserler arasında bulunan ve Atatürk'ün de bir süre kullandığı Ertuğrul Yatı'nın süslemelerine de işaret ederek, ayrıca padişahların kulland ığı saltanat kayıklarına ait süslemelerin de sergi de yer aldığını belirtti.

Sergiyi de gezdiren İşipek, eserlerin 2 yıllık bir restorasyonun ardından sergiye hazırlandığını, müzenin de Pazartesi-Salı günleri dışında vatandaşın ziyaretine açık olduğunu dile getirdi.

 

Editör: TE Bilişim