Nuh'un Gemisi Meğer Sazlardan Yapılıymış

Son günlerde tercümesi yapılan antik tabletler, Nuh’un gemisiyle ilgili bugüne kadar bilinmeyen bazı gerçeklere ışık tutuyor.

Yeni tercümesi yapılan tablet, 3700 yıllık. Tablet, İngiltere’ye 60 yıl önce RAF askeri tarafından getirilmiş. Çivi yazısıyla yazılmış olan tablet, Hıristiyan inanışında bugüne kadar zihinlerde beliren “Nuh’un gemisinin çift kasaralı ahşap bir tekne” olduğu imajinı yıkıyor.Çünkü tablette, geminin sazlardan yapılmış olduğu belirtiliyor.

Tableti İngiltere’ye getiren Leonard Simmons’un oğlu, Leonard Simmons, tableti British Museum’da orta Doğu Bölüm Sorumlusu Dr. Irving Finkel’e teslim etti. Finkel, 60  satırdan oluşan metni okuduğunda  “sandalyeden düşecektim” diyor.

Finkel’e göre, büyük tufanı anlatan Mezopotamya tabletlerinden böyle düzinelercesi var, ve bunlar daha sonra Eski Ahit’in Genesis bölümüne alınmış. Ancak yeni bulunan tabletin farklılığı, bu tablette geminin şeklinin tarif ediliyor olması. “Bütün resimlerde geminin baş ve kıç tarafı dalgalara dayanması için kasaralı bir biçimde yüksekçe, açık denizde gidebilecek bir tekne  şeklinde belirleniyordu”  Dr. Irving Finkel anlatıyor: “Ancak geminin bir yere gitmesi gerekmiyordu, sadece su üstünde durabilmesi yeterliydi. Bu gibi yüzer cisimler bugün dahi Irak ve İran’da bilinir ve kullanılır. Dairesel sepet şeklinde örülmüş olan bu tekneler sel baskınları ve hayvanları nehirden geçirmede kullanılır.”

Tabletin çevirisinde, Mezopotomya Tanrısının sadece bir insanı kurtaracağı ve diğerlerini yok edeceği belirtiliyor.  Tablette tanrının kurtarmaya karar verdiği insan, Kral Atram Hasis olarak belirtiliyor-ki bu daha sonra Nuh olarak adlandırılır. Çivi yazısından yapılan çeviride Tanrı, Atram Hasis’e şöyle sesleniyor:  “Duvar, Duvar! Sazdan duvar! Atram-Hasis, sözüme kulak ver ki ebediyen yaşayabilesin. Evini yık, bir tekne inşa et, malından mülkünden vazgeç ki canını kurtarabilesin. Tekneyi dairesel bir biçimde inşa edeceksin; eni ve boyu aynı olacak.” Tablet, bu şekilde tavsiyelere devam ederek sazların nasıl bir araya getirileceğini, alınacak hayvanlar için bölmeler yapmadan önce  su sızdırmazlığının katranla nasıl sağlanacağını anlatıyor.

Yeni bulguların arkeologların Nuh’un gemisine yaklaşımlarında esaslı değişiklikler getireceği bildiriliyor. Yaratılış Araştırma Enstitüsünden John D. Morris, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Büyük tufan’da  aslında bütün insan cinsi ve medeniyeti Nuh hariç ortadan kalkmıştır, gemi, bizi Büyük Tufan öncesine bağlayan tek link olmaya devam etmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim