Türkiye’de Dalışın Tarihi ve Mavi Suların Cazibesine Yolculuk Yapıldı

Deniz Kültürü etkinliğinin ikincisini teşkil eden Şubat ayı programında Türkiye’deki dalış tarihi ve kültürü konusunda söyleşi  gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Kültür Müdürlüğü etkinlikleri kapsamında, Kültür A.Ş.’nin  organize ettiği ve  Zeliha Günay Taşçı’nın düzenlediği program Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.

Moderatörlüğünü deniz kültürü konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Araştırmacı Yazar Mehmet Mazak’ın açılış konuşmasıyla söyleşiye başlanmıştır. Mehmet Mazak, konuşmasında Osmanlı döneminde bilinen ilk denizle temas yüzmenin bilinen  tarihi olan 1860’lardan çok daha  önce 16. yuzyıldan itibaren bazı kaynaklarda yer aldığından bahis ederek, bir nevi ilk sportif dalışında aynı dönemlerde amatörce Osmanlı leventlerince gerçekleştirilmiş olabileceğine değindi.

Daha sonra sualtı fotoğraf sanatçısı Tamer Günal’ın Türkiye denizlerinde çekmiş olduğu sualtı görüntilerinden oluşan 15 dakikalık bir slayt gösterimi gerçekleştirildi. Slayt sonrası programı düzenleyen Zeliha Günay Taşçı, programın konuğu Eğitmenlerin Eğiticisi Sayın Bahattin Memişoğlu’nun kısa bir biyografisini anlattı. Daha sonra Bahattin Memişoğlu, Türkiye’de dalış sektörünün geçmişten bugüne kronolojik bir bilgisini dinleyici ile paylaştı. Sonra Günümüzde sportif dalışın Dünya ve Türkiye’deki geldiği noktalar hakkında bilgilendirdi. İnteraktif bir havada geçen programda dalış kültürü ile ilgili moderatör ve seyircilerin onlarca sorusuna yanıt verdi.

İnsanoğlunun binlerce yıl önce kapıldığı mavinin cazibesi ve insanların sualtı serüveni Tarık Zafer Kültür Merkezi’nde dinleyicileri ile buluştu. Yoğun bir ilginin olduğu programın sonunda Bahattin Memişoğlu’na Mehmet Mazak tarafından deniz külürüne katkılarından dolayı plaket verildi.

Editör: TE Bilişim