'Mavi Bayrak'ta kontrol polemiği

Uluslararası bir çevre ödülü olan ve temiz denizi simgeleyen ‘mavi bayrak' tartışması kafalarda soru işareti yarattı.

Bir yanda tesislerine mavi bayrak almak için uzun listelerle boğuşan turizmci, diğer yanda ise "O bayrakların nasıl alındığını biliyoruz" diyen Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı'nın açıklaması...

Yaramancı mavi bayrak verildikten sonra yeterli kontrollerin günlük işlemlerin arasında kaybolduğunu iddia ediyor, bu kontrolleri yapan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ise şaşkın.

Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almila Kından, "Akdeniz çanağındaki ülkeler arasında kıyasıya bir kıyı turizm rekabeti var. Mavi Bayrak Akdeniz kıyısındaki ülkelerle aramızda rekabette öne çıkartacak bir araç ve alınması öyle kolay değil, denetimler sürekli devam ediyor" diyor.

Turistlerin uğradıkları kıyı destinasyonlarında en fazla aradıkları özellik olan ‘mavi bayrak' Türkiye'nin 314 plajında bulunuyor. Bu rakam Türkiye'yi uluslararası listede dördüncü konumda tutuyor.  Dünyada 49 ülkede uygulanıyor.

Mavi bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Her yıl dünyanın en iyi marina ve plajlarına verilen mavi bayrak bu yıl Türkiye'de 314 plaj, 14 marina ve 9 tekneye verildi.

Yaramancı'nın Habertürk gazetesine yaptığı açıklamada "Marmara'da yüzmeyi kimseye tavsiye etmem. O bayrakların nasıl alındığını biliyoruz, beni söyletmeyin!" açıklaması gözleri mavi bayraklı plajlara çevirdi. Gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü olan mavi bayrak Avrupa'da 30 ülke olmak üzere dünya çapında toplam 49 ülkede uygulanıyor.

Dünyada Mavi Bayrak Programı Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation for Environmental Education, FEE) tarafından koordine ediliyor ve Türkiye temsilciliğini Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) yapıyor. Türkiye Proje Koordinatörü Almıla Kından, "Kendilerinin bu konuda neden böyle açıklama yaptığını anlayamadık. Bize bu konuda bir başvuruları olmadı. Uygulamalarımız ve kontrollerimiz çok şeffaftır. Ayrıca İstanbul'da mavi bayraklı plaj yok. Sadece iki tane marinada var. Amacı denizleri temiz tutmak olan bir kurumun böyle düşünmesini anlamakta güçlük çektik" dedi.

Yaramancı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Mavi bayrağın çok önemli standartları var. Ülkemizde ise bu standartların düzenlenmesinde, mavi bayrak verildikten sonra günlük operasyonlarda aksamalar olabiliyor. Mesela tesis, arıtma sistemini çalıştırmayabiliyor. Kullandığım ifade benim bildiğim istisnai durumlar için geçerlidir" dedi.

Bu istisnalar konusunda ise Bodrum Yarımadası'nı örnek gösteren Yaramancı, bölgede atık tesisi olmayan plajların olduğunu söyledi.  

Başvuru bedeli yatak başı 1.3 euro Mavi bayrak için tesis sahipleri de belediyeler de başvurabiliyor. Ancak özel sektör belediyelerle ortak başvurmak zorunda. Başvuru bedeli (halk plajı) 430 euro yıllık tesis ise yatak başı 1.3 euro olarak belirlenmiş. Tesisler ve belediyeler analizlerin yapılması için ise ücret ödemiyorlar. Bunu Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı karşılıyor. Öte yandan Türkiye'nin mavi bayrakta en yakın rakiplerinden Yunanistan'da 421, Fransa'da 321, İtalya'da ise 230 plajda mavi bayrak bulunuyor. Ancak mesela kumsalları ile ünlü Bahamalar'da hiç mavi bayraklı plaj yok. Buna rağmen Türkiye'de 314 mavi bayraklı plaj olmasını değerlendiren Kından, "Bu biraz kişisel ve kurumsal girişimci ruhun da göstergesi. Türkiye bu programa 1993 yılında katıldı. Bahamalar 2002 yılında daha hazırlık aşamasındaydı. Bununla birlikte Akdeniz çanağındaki ülkeler daha fazla rekabet içinde. Akdeniz de daha önce başladı. Bu bayraklar kıyı turizminde Akdeniz kıyısındaki ülkelerle aramızda rekabette bizi öne çıkartacak bir araç" dedi.

Bazı ülkelerin avantajlı olduklarını kaydeden Kından, "Fransa mavi bayrağın yaratıcısı. 1985 yılında (Avrupa Birliği) AB projesi olarak yola çıkmışlar. Dolayısıyla Fransa'ya baktığımızda süreç 1985'te başlıyor. AB üyesi ülkeler avantajlı konumda çünkü zaten su direktifine uymak zorundalar. Biz ise çoğunlukla arıtmadan kaynaklanan eksiklikler yüzünden kapasitemizi kullanmıyoruz" diye konuştu.

Alanya'daki Club Hotel Köşdere'nin Genel Müdürü Kasım Küçükertan üç yıldır mavi bayrağı aldıklarını söyledi ve "Bize haber vermeden denetimler yapılıyor, bu da güvenilirliğini sağlıyor" dedi. Akçagerme plajı sorumlusu Tayfun Karlı ise mavi bayağı alış süreçlerini şu sözlerle anlattı: "Süreç zor oldu, plajla ilgili handikaplarımız vardı. Atık artırma süreci zor oldu, 15 bin TL maliyetle onu hallettik. Diğer geri dönüşüm kutular, cankurtaran, bütün kritlerleri tanımlı. Uluslararası denetimler de oluyor. Deniz suyu analizleri çok önemli. 15 günde bir deniz suyu analizleri alınıyor. Haberli habersiz denetim hakları var. İsterlerse plajı kapatabilirler."   

MAVİ BAYRAK BAŞVURULARI KASIMDA

* Mavi bayrak ödülü ile ilgili olarak kasım-mart ayları arasında TÜRÇEV aday plaj ve marinalara ilişkin dosyayı hazırlıyor.

* Mart ayında ulusal jüri toplanıyor ve degerlendirmesini yapıyor.* Ulusal jürinin uygun gördüğü dosyalar ve bilgiler nisan ayında FEE'ye gönderiliyor.

* Mayıs ayının ilk haftası Avrupa jürisi toplanmakta ve mayıs ayının ikinci veya üçüncü haftası sonuçlar açıklanıyor

Editör: TE Bilişim