Mavi bayrak sayısı 62’ye ulaştı
 
Mavi turun merkezi Muğla, bu yaza koylarda sıkıyönetim uygulamasıyla giriyor. Artık yatlar bir koyda iki günden fazla demirleyemeyecek. Koylara girerken ve sahildeki seyir sırasında hız sınırlarına uyacak. Müzik yayını, ses kirliliğine dönüştürülemeyecek. Sintine boşaltılmaması için sıkı önlemler alınacak.

Batı Akdeniz’de bu yaz da eğlencenin kalbi Marmaris’te atıyor. Barlar Sokağı’nda rocktan, türküye her tür müziği dinlemek mümkün. Dalyan ve Marmaris’in restoranları liderliğini koruyor. Özel lezzet arayanlar Datça’nın yolunu tutuyor.

SAHİLLER/PLAJLAR

Muğla’nın 1124 kilometrelik sahil şeridine ilk mavi bayrak 1994’te gelmişti. Bu yıl bayrak sayısı 62’ye ulaştı. İlçeler arasında liderlik 33 mavi bayrakla Bodrum’da. Tesis kalitesini, deniz suyu temizliğini gösteren mavi bayraklar Marmaris’te 17, Fethiye’de 5, Datça’da 4, Ortaca’da 2 ve Ula’da bir sahilde dalgalanıyor.

Armatör Kahraman Sadıkoğlu’nun Sarsala Koyu’na yerleştirdiği duba villaya kamuoyunda gösterilen tepkiler ve yatların yarattığı kirlilikle ilgili şikayetlerin artması yetkilileri bu yaz harekete geçirdi. Yeni önlemler alındı. Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Koruma Kurulu, Göçek ile Dalaman’da mavi tur rotası üstündeki 36 koyun kullanımına sınırlamalar getirdi. Artık Göcek Körfezi’nde, açıkta bile olsa izinsiz demirleme yapılamayacak.

Yatlar koylarda izinle, en fazla iki gün demirleyebilecek. Müzik yayını yapılan, gürültülü günübirlik turlara da kısıtlamalar getirildi. Tekneler saatte altı milden fazla sürat yapamayacak. Koy içinde maksimum seyir hızı 3 mil olarak belirlendi. Teknelerde açıkta yemek pişirilemeyecek. Sintine boşaltmaları engellenecek. Ayrıca TÜRSAB, günübirlik turlara hizmet standartları getirmek, bilet satışlarını düzenlemek amacıyla girişim başlattı.

Göcek’teki dört büyük marinaya, iki yeni tesisin eklenmesi nedeniyle bu yıl da bölgedeki yat trafiği yoğun. Günde 2 binden fazla tekne koyları geziyor. Göcek’ten tekne kiralayıp mavi tura çıkabilir ya da günübirlik turlara katılabilirsiniz. Doğu yönüne gittiğinizde, Fethiye, Ölüdeniz, Kaş, Kalkan, Kekova, Kemer ve Antalya’ya kadar uzanabilirsiniz. Batı yönünde seyir ederek Kapıdağ Yarımadası, Sarıgerme, İztuzu, Aşı Koyu, Ekincik, Marmaris, Hisarönü Körfezi, Bozburun, Datça, Bodrum, Sedir Adası ve Gökova’ya kadar ulaşabilirsiniz.

Göcek merkezinde denize girilebilen yegane kumsal, Ayten Koyu bir süre önce çekek yeri ve yat bağlama alanına dönüştürüldü. Bu nedenle, denize girmek için dolmuş motorlarla Göcek Adası’na gitmek ya da günübirlik tekne turlarına katılmak gerekiyor. Saat 9.30 - 10.00 arasında hareket eden turların fiyatı, yemek dahil 20-25 TL. Yedi, sekiz kişilik gruplar 250-400 TL’ye günlük tekne kiralayabiliyor.

Fethiye, merkezinden Oniki Adalar turları devam ediyor. Ölüdeniz’den çıkacağınız günlük tekne turlarıyla Kelebekler Vadisi, Kabak ve Gemile koylarını görebilirsiniz. Gemile’den yüzerek gidebileceğiniz Saint Nicholas Adası’ndaki tarihi eserler görülmeye değer. Ortaca’daki İztuzu Plajı bu yıl da popüler.

İngiliz The Independent Gazetesi, Caretta Caretta kaplumbağalarıyla ünlü plajı dünyanın en iyi 10 kumsalından biri ilan etmişti. The Times okuyucuları ise “Dünyanın en iyi açık alanı” olarak seçmişti. Ancak, kaplumbağaların yumurtlama dönemi olduğu için ağustos sonuna kadar İztuzu’nun bazı bölgelerinde güneşlenmek yasak. Serin suyu seviyorsanız, Beloba Beldesi’ndeki Yuvarlakçay’a uğrayın. Denizine ağustosta bile ancak çok soğuk sudan hoşlananlar girebiliyor.

Marmaris’te günlük körfez turları bu yıl da yerli, yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği etkinliklerden. Saat 10.00’da başlayan altı saatlik turlarda Günnücek Ormanı, Aktaş, Adaağzı, Yalancı Boğaz, Bedir Adası, Cennet Adası, Akvaryum Koyu, Fosforlu Mağara, Kadırga Koyu, Kadırga Koyu rotasında yapılıyor. Çiftlik, Kumlubük, Turunç’ta yüzme molası veriliyor.

Marmaris’te bu sezonda en hızlı değişim, Bozburun Yarımadası’nda gözleniyor. Huzur dolu Selimiye Köyü, geçen bayramda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uğramasından sonra hareketlendi. Talimat üzerine yatlara yönelik iskele yapıldı. Köy, yatların uğrak yerine dönüştü. Bozburun beldesine liman irtibat bürosu yapılması, mavi tur yolunda bölgeye uğrayan, Yunan adalarından gelen yatları rahatlattı.

Sahilde bunalırsanız Fethiye’ye 45 dakika uzaklıkta, 17 kilometreye varan uzunluktaki Saklıkent Kanyonu’na uğrayın. Buz gibi suya sahip kanyon turistlerin ilgi odağı. Göcek’teki Kızıldere Köyü kanyonundaki suya ağustos sıcağında bile girmeye çekinirsiniz. Çünkü su o kadar soğuk ki girenlerin vücudu kırmızılaşıyor. Akkaya Kadın Azmağı’nın suyu yazın sıcak aylarında bile 14 dereceyi geçiyor. Köyceğiz’deki Dalaman Çayı, rafting tutkunlarının uğrak yeri. Çayın 13 kilometrelik iki parkuru, maceraperest turistlerle dolup taşıyor.

LEZZETLER

Yılan balığını Alia’da anemonu Zeki’de tadın

Batı Akdeniz denince akla leziz balıklar geliyor. Ortaca civarındaysanız, levrek, çipura, mavri, mırmır, kefal başta olmak üzere tüm sezon balıklarını Dalyan’ın restoranlarında bulabilirsiniz. Bölgenin özgün lezzeti mavi yengeç.

Eğer yılan balığını tatmak istiyorsanız, mutlaka Köyceğiz Gölü’nün kıyısındaki Alila Otel’e uğrayın. Otelin restoranında sunulan bir başka yerel lezzet kuzugöbeği mantarı. Köyceğiz’de Sandras zirvesinden Ege’ye bakmak isterseniz, yolunuz Ağla Köyü’nden geçecek. Köydeki Şapkalı Kadının Yeri’nde saç kavurma, alabalık, borana, ebegümeci, gelincik otu, turp otu ve semizotu ile sarımsakla birlikte haşlanarak fırına verilen ekşili tavuk yiyebilirsiniz.

Fethiye’nin Turunç Pınarı Koyu’nda taze deniz ürünlerinin adresi Osman’ın Yeri. Fethiye - Muğla otoyolunda, Ortaca’ya 3 kilometre kala Toprakana Restoran çıkacak karşınıza. Kuzu tandır seviyorsanız, fırsatı kaçırmayın. Önce nar suyu içerek serinleyin, ardından yaklaşık 10 saat tandırda pişen kuzu etiyle damağınızı şenlendirin. Beyobası Beldesi’nin Yuvarlakçay bölgesindeki restoranlar sıcak yaz günlerinde, ferah bir ortam arayanların gözdesi. Sıcaklık sahilden en az 5-6 derece az. Bölgedeki restoranların et ve balık mönüsü zengin. Ekincik civarından yatla geçiyorsanız, My Marin’de muhteşem manzara eşliğinde leziz deniz ürünlerini tadın.

Marmaris’te kalite arayanların adresi Netsel Marina’daki Pineaple Restoran, Antique Bar, Sea Club. Mantı, ev yemekleri tatmak isterseniz merkezde, çarşı içinde Meryemana Restoran’a uğrayın. Yat Limanı’ndaki lüks restoranlar yerine salaş bir balıkçı arıyorsanız, Binay ve Newbirds’ü tavsiye edebiliriz. Selimiye Köyü’nden geçerseniz Sardunya Restoran’da mutlaka mola verin, balıklarını tadın. Gurme denecek düzeyde damak tadınıza düşkünseniz, yeni lezzetler keşfetmeyi seviyorsanız Datça’daki Balıkçı Fevzi tam size göre: Rum mutfağının meşhur salyangoz yemeği Graville ve çok nadir rastlanan Akdeniz lezzeti Deniz Anemonu’nu, bölge otlarından yapılan 30’un üzerinde mezeyi bir arada bulabileceğiniz yegane adres. Bademiyle meşhur Datça’da badem doldurulmuş incir tatlısını da mutlaka tadın.

EĞLENCE

Her beğeniye uygun eğlence Marmaris’te

Batı Akdeniz’de eğlencenin merkezi Marmaris. Sadece Barlar Sokağı bile, 150’nin üzerinde bara ev sahipliği yapıyor. Burada rock sevenler de, türkü dinleyenler de kendilerine uygun mekan bulabiliyor. Tavsiyemiz kısa molalarla, en az birkaç bar dolaşarak eğlenmeniz. Muğla’nın en büyük diskolarından Areena, en eski diskolarından Green House ve Back Street de aynı sokakta. Caz seviyorsanız Netsel Marina’daki Keyif Bar’a uğrayın. Rus saksofoncu Tatyana grubuyla sahneye çıkıyor.

Fethiye merkezinde veya Çalış’ta kalıyorsanız yöresel çalgıların, dansçıların katıldığı Türk gecelerini izlemelisiniz. Göcek’te gece eğlencesi barlarda dinlenen müzikten oluşuyor. Köyceğiz’de eğlencenin adresi Okyanus, Şey, Havuz ve Keyif isimli barlar. 
 
 
 

Editör: TE Bilişim