‘Mavi Bayrak’ Jürisi Alanya'da toplanacak 
 
DÜNYADA en fazla Mavi Bayrak'a sahip ülkeler arasında İspanya ve Yunanistan'dan sonra üçüncü sırada yer alan Türkiye'nin Mavi Bayrak Ulusal Jürisi, 28 Şubat'ta Alanya'da toplanıyor.

Türkiye'nin 2009 Mavi Bayrak adaylarını, Antalya'nın Alanya İlçesi'nde toplanacak Ulusal Jüri değerlendirecek. Kamu kurumu, dernek ve federasyon üyelerinden oluşan jüri, Mavi Bayrak almak için Türkiye genelinde başvuru yapan plajlar, marinalar ve işletmeler tarafından hazırlanan raporları inceleyecek. Onay alan raporlar Nisan'da Kopenhag’da toplanacak Uluslararası Jüri'ye gönderilecek.

Yapılan değerlendirmeler sonunda çıkacak sonucun Türk turizmi açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Antalya Mavi Bayrak Koordinatörü Lokman Atasoy, “Mavi Bayrak ödüllü 258 plaj ve 13 marinası bulunan Türkiye, yeni başvurularla bu rakamı artırmaya çalışacak. Şu an İspanya'nın 455, Yunanistan'ın ise 430 Mavi Bayrak'ı bulunuyor. Amacımız bu rakamları geçmek” dedi.

Ulusal Jüri'nin onayını alan dosyaların Kopenhag'da toplanacak Uluslararası Jüri'ye gönderileceğini hatırlatan Atasoy, “Burada yapılacak tespitlerin ardından Türkiye'nin 2009 incileri belli olacak. Bizim ümidimiz Türkiye genelindeki Mavi Bayrak sayımızı artırmak. Tabi bu sayıların artırılmasında Antalya'nın çok büyük önemi var. Bu yüzden yerel yönetimlerin çevre konusunda daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Çünkü çevre şartları Mavi Bayrak kazanılması konusunda kritik derecede önem taşıyor” diye konuştu.

‘SAHİLLERİMİZ TEMİZ'

Mavi Bayrak'ın bir yıllığına verildiğini kaydeden Atasoy, şöyle devam etti:

“Yapılan değerlendirmelerde özellikle deniz suyu temizliğine çok dikkat ediliyor. 2008 yılı içinde Antalya'da yaptığımız tespitlerde sorunla karşılaşmadık. Bu yüzden daha önce Mavi Bayrak alan plaj, marina ve tesislerimizin bu ayrıcalıklarını devam ettireceğini ümit ediyorum. Yeni başvurular da hem ulusal hem de uluslararası jüride kabul görecektir.”

Geçen yıl 143 plaj, 2 marinası ile Türkiye'nin en fazla Mavi Bayrak'a sahip kenti olan Antalya, yeni yapılan başvurular sayesinde geçen yılın rakamlarını geride bırakmayı planlıyor. Lokmansoy, Türkiye'nin dünya sıralamasında ilk 3'e girmesine en fazla katkı sağlayan ilin Antalya olduğunu ve bu katkının yeni sezonda da sürmesini beklediğini belirtti.

ULUSAL VE ULUSLARARASI JÜRİ'DE GÖREV YAPAN KURUMLAR

Ulusal Jüri: Üniversite öğretim üyeleri, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türkiye Otelciler Birliği, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Deniz Turizmi Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türkiye Cankurtaran Federasyonu temsilcileri.

Uluslararası Jüri: Avrupa Birliği Çevre Komisyonu, Dünya Turizm Örgütü, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Uluslararası Cankurtaran Federasyonu, Uluslararası Marina Endüstrisi Dernekleri Birliği, AB Kıyı Koruma Birliği, Çevre Eğitimi Ekspertizi temsilcileri.
 

Editör: TE Bilişim