Limantepe sualtı kazısında dünyada ilk 10'a girdi

İzmir'in Urla İlçesi'ndeki Limantepe kazıları, dünyanın en popüler arkeoloji dergisi Archeology tarafından dünyanın en önemli ilk 10 sualtı kazısı arasında gösterildi

Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma Merkezi tarafından Prof.Dr. Hayat Erkanal başkanlığında yürütülen İzmir'in Urla İlçesi'ndeki Limantepe kazıları, ABD'de yayımlanan ve dünyanın en popüler arkeoloji dergisi olan Archeology'nin Temmuz sayısında dünyanın en önemli ilk 10 sualtı kazısı arasında gösterildi.

Dergide kazıyla ilgili yayınlanan yazıda kazıların, sualtı arkeolojisi konusunda çok önemli sonuçlar ortaya koyduğu ve kazılarda açığa çıkarılan liman tesisinin dünyada bu güne kadar araştırılan en erken örneklerden birisi olduğu vurgulandı.

Urla İlçesi İskele Mahallesi’nde 1992 yılından bu yana Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında yürütülen Limantepe kazıları, ABD'de yayınlanan ve dünyanın en populer arkeoloji dergisi olan Archeology'nin Temmuz sayısında dünyanın en önemli ilk on sualtı kazısı arasında gösterildi.

Listede ABD'den üç, Türkiye'den iki, Yunanistan, İspanya, Vietnam, Arnavutluk ve Mısır’dan birer kazı bulunuyor. Dergide kazıyla ilgili yayınlanan yazıda kazıların, sualtı arkeolojisi konusunda çok önemli sonuçlar ortaya koyduğu ve kazılarda açığa çıkarılan liman tesisinin dünyada bu güne kadar araştırılan en erken örneklerden birisi olduğu vurgulandı.

Dünyanın en popüler arkeoloji dergisi tarafından seçilmekten dolayı mutluluk duyduklarını belirten Limantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal'ın asistanı Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu, “Limantepe aslında Urla'nın en eski yerleşmesi. Günümüzden 6 bin yıl öncesine giden bir yerleşimi var. Özellikle Erken Tunç Çağı dediğimiz M.Ö. 3 binde bütün Ege'nin en önemli liman kentlerinden biri burası. Kazılarda Girit'te Yunanistan'da üretilmiş seramik buluntularını bulduk. Bu buluntular o dönemde insanların deniz aşırı ticarette bulunduklarını gösteriyor” dedi.

Limantepe kazılarının batık kazısı olmadığını ifade eden Doç. Dr. Şahoğlu, “Biz limanı kazıyoruz önümüzdeki günlerde batıkların bulunması çok doğal, bu tür bir beklentimiz var. Bunun dışında burası Antik Klazomenai Kenti'nin limanlarından biri. Geçtiğimiz yıllarda ahşap çıpa bulduk. Dünyanın en eski ahşap çıpalarıdan biri tüm bu bulgular Limantepe'nin ne kadar önemli bir merkez olduğunu gösteriyor. Bu limanın tunç çağına kadar gidip gitmediğini bulmayı istiyoruz eğer bunu ortaya çıkartabilirsek dünyadaki tek örnek olacak” diye konuştu.

KAZILARIN BU YILKİ BÖLÜMÜ YENİ BAŞLADI

Kazıların bu yılki bölümünün alanın temizlenmesinin ardından haftabaşında başladığını söyleyen Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu bu yılki kazılarda deniz altındaki mendireğin güneyinde kalan alanda yer alan M.Ö. 4'üncü Yüzyıl ve M.Ö. 6'ncı Yüzyıl limanlarının tabanlarının kazılarak limanın iç kısmının araştırılması planladıklarını belirterek,

“Bu çalışmanın yanı sıra önceki yıllarda Kanada’nın Mc Master Üniversitesi uzmanları tarafından çıkartılan ve Limantepe Mevkii'nde denizden yaklaşık 400 metre içeride bulunan Neolitik dönem sahil şeridini inceleyeceğiz. Mc Master Üniversitesi uzmanlarının ortaya koyduğu sualtı haritası üzerindeki yükseltilere dalışlar yaparak bu bölgede bulunma olasılığı bulunan günümüzden 8-9 bin yıl öncesine ait kalıntıları araştıracağız. Kazıların kara bölümünde de Erken Tunç Çağı'na ait olan evlerdeki kazılarımız devam edecek” dedi.

KALABALIK EKİP

Kazıların bu yılki bölümünün en kalabalık ekiple yapıldığını, ekipte çok sayıda yabancı arkeoloğun bulunduğunu belirten Doç. Dr. Şahoğlu, “Kazılara Hacettepe, Trakya, Dokuz Eylül, Mimar Sinan, Gaziantep Üniversitelerinin yanı sıra, KKTC'den Doğu Akdeniz, İngiltere'den Londra, İtalya'dan Roma, Yunanistan'dan Atina üniversitelerinin arkeoloji bölümlerinden öğretim görevlileri ve öğrenciler katılıyor.

Önümüzdeki günlerde İsrail'in Hayfa Üniversitesi'nden de on kişilik bir ekip gelecek. Bu ekibin gelmesi ile birlikte deniz kazıları başlayacak. Ekibin toplam sayısı ise 55'e ulaşacak” diye konuştu.(dha)

Editör: TE Bilişim