Kuzey Buz denizinde petrol aramasını protesto

Kuzey Buz Denizi’nde petrol aranmasını protesto amacıyla bölgeye giden Greenpeace gemisi Esperanza, bir Danimarka savaş gemisi ve deniz komandoları tarafından durduruldu.

Greenpeace, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Grönland’ın batı kıyısı açıklarında iki petrol kuyusu açan İngiliz Cairn Enerji adlı şirketin petrol çıkarmaktan vazgeçmesini isteyen eylemcileri taşıyan Esperanza’nın, bir Danimarka savaş gemisi ve deniz komandolarınca karşılandığı bildirildi.

Açıklamada donanma gemilerinin şirket tarafından işletilen bir petrol platformunu koruduğu belirtildi.

Danimarka’nın, Greenpeace gemisinin kaptanını, sondaj kulelerinin her birindeki 500 metrelik güvenlik alanının geçilmesi halinde tutuklanacağı konusunda uyardığı bildirildi.

Açıklamada, Grönland hükümetinin, Cairn’in petrol sızıntısına müdahale planını kamuoyuna açıklamayı reddettiği belirtilirken, bu durumun şirketin büyük bir kaza ile başa çıkma kapasitesi hakkında ciddi soru işaretlerine neden olduğu öne sürüldü.

Şirketin amacını gerçekleştirmesi halinde mavi balinaları, kutup ayıları ve göçmen kuşları ile bilinen Kuzey Buz Denizi’nin, petrol şirketleriyle dolup taşabileceği vurgulanan açıklamada, şirketin Ekim ayı bitmeden iki kuyu daha açmayı planladığı kaydedildi.

 

Editör: TE Bilişim