Hasköy-Rahmi Koç Müzesi Konferans Salonunda ’’Türkiye'de Deniz/Deniz Kültürü’ konulu bir çalıştay gerçekleştirildi.
Önceki yıl Koç Üniversitesi bünyesinde bir denizcilik forumu kuruldu: KÜDENFOR (Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu). Bilim adamları, amiraller, büyükelçiler, profesyonel denizciler, balıkçılar, limancılar, deniz hukukçuları, sporcular ve amatör denizcilerden oluşan 53 kişilik danışma kurulundan oluşan forumun direktörlüğünü Amiral Cem Gürdeniz yapıyor.

KÜDENFOR (Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu) kapsamında yapılan çalıştayların bu ayki konusu ’’Türkiye'de Deniz/Deniz Kültürü’ oldu. Amiral Cem Güredniz’in yaptığı açılış konuşması ile başlayan ve açılış sunumunu Ali Rıza İşipek’in yaptığı çalıştayda konuşmacılar evrensel ve Türk denizcilik kültürü, denizcilik kültürü kaynakları, sualtı ve arkeolojik miras, denizcilik festivalleri, gemi maketi ve gemi resimleri gibi denizcilik kültürünü oldukça geniş bir yelpazede anlatacak sunumlar gerçekleştirdiler.

Çalıştayın açılış konuşmasında Cem Gürdeniz, biz denizden uzak tutulduk dedi, Türkler denizci olamaz diye bir mantığı kabul etmediğini söyleyen Amiral Gürdeniz uluslar denizci olur ya da olmaz diye bir durum yoktur ama devletin etkisi ve devletin önceliği deniz ve denizcilik kültürünün oluşmasında önemlidir dedi. Neden Türkiye 21. Yüzyılda büyük bir ivmeyle denizciliğe girmesin ? diye sözlerine devam eden Amiral Cem Gürdeniz sözlerini “ İnsanın her alanda deniz ve denizcilikle olan etkileşimi deniz kültürüne yansır. Etkileşimde her alanda denizi kullanması ile ulusal bilinç ortaya çıkar. Neticede deniz kültürü psikososyal güç alanında katkı sağlayan bir unsurdur” şeklinde sürdürdü.

Çalıştayda ayrıca UDH Bakanlığı Deniz ve İç Sular Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Okay Kılıç “Deniz Kültürünün Geliştirilmesinde Denizcilik Müsteşarlığının Katkıları” konulu bir sunum gerçekleştirerek Bakanlığın yaptığı çalışmalar konusunda bilgiler verdi.
Editör: TE Bilişim