RAHMİ KOÇ "DEV DALGALARDAN KORKTUM"

Rahmi Koç, dünya seyahati sırasındaki en büyük tehlikenin açık denizde gece denize düşmek olduğunu belirterek, ‘O kadar büyük dalgalar var ki, sizi kurtaramaz’ dedi.

Balık tutmak keyif

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, 1 Mayıs’ta kaldığı yerden devam edeceği dünya turu sırasında başından geçen ilginç olayları anlattı. ‘Denizde olduğumuz her dakika bizim için ilginç anılarla dolu’ diyen Koç, ‘Sık sık balık tutuyoruz. Bundan büyük keyif alıyorum. Bazen 10-12 kiloluk kocaman bir balık gelir’ şeklinde konuştu.

İki saat yazıyorum

Koç, bir defasında sığ denizde yüzerken bıçak gibi keskin bir mercanın bacağını derin bir şekilde kestiğini, hemen tedavi ettiklerini; ama yaranın izinin hálá belirgin olduğunu anlattı. Seyahatinin bitiminde yaşadıklarını kitaplaştıracağını belirten Koç, bunun için her gün iki saatini yazı yazmaya ayırdığını söyledi.

Torpil yapıyorlar

Teknenin otomatik pilotta gittiğini; ama zaman zaman nöbetleşe etrafta neler oluyor diye baktıklarını dile getiren Koç, ‘Ama ben, nöbeti gece tutmuyorum. Ayakta olduğum zamana denk getiriyorum; o kadar torpil de yapıyorlar’ dedi. Koç, Türkiye’ye döndükten sonra iş hayatının ve projelerinin yine aktif bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Heykelini beğenmedi

Resmi açılışını eylülde yapacakları Türkiye’nin ikinci sanayi müzesi olan Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’ni görmek için Ankara’ya gelen Rahmi Koç, kendi Betasus kıyafetlerini taşıyan balmumu heykelini beğenmedi ve ‘Buna saç tıraşı lazım’ diye espri yaptı. İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’nde de bir heykeli bulunduğunu anımsatan Koç, ‘Onun ceketine her gün taze karanfil takılır’ dedi ve aynı uygulamanın Ankara’da da yapılmasını istedi.

Müzede neler var

Kendisi de iyi bir koleksiyoner olan Rahmi Koç’un Ankara’da açtığı müzede çeşitli makineler ile antika otomobillerin yanı sıra Raylı Ulaşım, Denizcilik, Karayolu Ulaşımı, Oyuncaklar, İletişim, Bilimsel Aletler, Ankara & Atatürk, Rahmi Koç Galerisi ve Havacılık adları altında özel koleksiyonların olduğu bölümler ve bir halı galerisi var. Müzede ayrıca Vehbi Koç’un çalıştığı dükkanın orijinaline sadık kalınarak düzenlenmiş hali, bir Çengelhan Brasserie ve bir kafe bulunuyor.

Panamalı çocuğun acısını dindirdik

Rahmi Koç, Panama Kanalı’nın ağzındaki adalardan birinde başlarından geçen olayı şöyle anlattı: ‘Panama Kanalı’nın ağzında yerlilerin yaşadığı, denizden bir metre yüksekte dümdüz adalar var. Oradaki insanlar, 12. asırdaki gibi yaşıyorlar. Orada zavallı bir çocuğun kolu yanmış, dehşet bir şey. Çocuk ağrı içerisindeydi. Koluna hindistan cevizi sütünden bir merhem sürmüşler ve üzerini de yaprakla sarmışlardı. Tabii bunu görünce doktorla hemşire çıktılar karaya, çocuğa pansuman yaptılar, sargı bezi ve ağrı kesici ilaçlar verdiler.’

Kaynak: Hürriyet-İpek ARIOĞUL

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim