Kartal istimbotu Beşiktaş’ta müze olacak

Türkiye’nin tek macera fuarına sualtı gönüllüleri ve sualtı sektörü damgasını vurdu. Milliyet Gazetesi kıdemli muhabiri Gökhan Karakaş, Macera Turizmi ve Sporları Fuarı Adventure 2020'de, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün üzerinde ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünü söylediği istimbotun müze olacağını duyurdu.

Pek çok doğa sporunun yapılmasına imkan veren Türkiye’nin tek macera fuarına sualtı gönüllüleri ve sualtı sektörü damgasını vurdu.

Fuara gelenlerin çoğunluğunu denizciler ve sualtıcılar oluştururken, Kamp Ateşi söyleşilerinde derinlere dalanların edindiği izlenimlere ve deneyimlere yer verildi. Kamp Ateşi söyleşisi yapan Milliyet Gazetesi muhabiri Gökhan Karakaş, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün üzerinde ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünü söylediği istimbotun müze olacağını söyledi.

Deniz, kum ve güneş anlayışından farklı turizm anlayışı olanları kendine çeken Macera Turizmi ve Sporları Fuarı Adventure 2020, doğa sporu sevenlerin katılımıyla gerçekleşti. 'İçindeki Maceraperesti Ortaya Çıkar' sloganıyla düzenlenen 19 ülkeden 13 bin 708 ziyaretçi ağırlayan Türkiye’nin ilk ve tek Macera Turizmi ve Sporları Fuarı Adventure Turkey’in katılımcılarının çoğu sualtı gönüllüleri ve denizcilerden oluştu.

Divefun Klup, Ayışığı Dalış Merkezi, Bodrum Sualtı Sporları, J Diving, PADİ, SSI Türkiye, Sualtı Fotoğraf ve Filmcileri Derneği, Su Geçirmez, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği, Anemon Dalış Merkezi gibi sualtı kurumlarının yanı sıra Çelik Atlar ATV Safari gibi dalış ve macerayı bir araya getiren oluşumlar fuarda yer aldı. Çok sayıda sualtı meraklısının akın ettiği fuarda SSI Türkiye, 50’inci kuruluş yılını bir kokteyl ile kutladı. Kamp ateşi söyleşilerine katılan Ali Ethem Keskin, Engin Aygün, Memo Arikök, Mehmet çelik, Tolfa Taymaz, Ufuk koçak, Murathan Yıldız, Bahattin Memişoğlu gibi sualtıcıların yanı sıra Kar Leoparı Nasuh Mahruki ve maceracı Orkun Olgar gibi isimler de fuarda ilgi gördü.

KARTAL İSTİMBOTU MÜZE OLACAK

“Kamp ateşi sadece kampta mı yakılır?” sorusu İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Türkiye’nin en maceracı fuarı ‘Macera Turizmi ve Sporları Fuarı Adventure Turkey’de cevap buldu. Kampların vazgeçilmezi kamp ateşi bu sefer fuar kapsamında düzenlenen ‘Kamp Ateşi’ söyleşileri ile şehrin ortasında odunlarla değil anılarla yanıyor.

'TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR'

Macera dünyasının önemli isimlerinin konuk olduğu etkinliğin üçüncü gününde sahne bu sefer gazeteci Gökhan Karakaş’ın oldu. Yoğun ilginin olduğu interaktif bir şekilde yapılan söyleşide Karakaş, “4 buçuk milyar yaşındaki mavi dünya su kürede insanoğlunun anatomik olarak sadece 195 bin yıldır var olan çok hücreli bir canlı, her birinde 200 milyar yıldız barındıran 100 milyar galakside ise bir kum tanesi bile olmadığını hatırlamak için doğaya çıkmak yeterli. Tarihi değerlere sahip çıkmalıyız. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul hem su üstü hem de su altı ile oldukça zengin. Ben dalış yaptığımda bana hep altın veya değerli bir şeyler buldun mu diye soruyorlar. Bu bilinçten uzaklaşmalıyız. Tarihimize sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.

'GÖNÜLLÜLÜK BİLİNCİ ÇOK KIYMETLİ'

Soru cevap şeklinde geçen söyleşide, İstanbul’un batık adası olan Vordonisi için yakında Unesco’ya başvuru yapılacağını söyleyen Karakaş, Denizciler Dayanışma Derneği’ne bağlı gönüllü denizde arama kurtarmacıların oluşturduğu DAK/SAR’dan bahsederken dünyada çok önemli bir yere sahip olan gönüllülük kavramının Türkiye’de de gelişmesi gerektiğine dikkat çekti. Karakaş ayrıca, derinlere Saygı Dalış Topluluğu’nun sualtı mirasımızı korumak için yaptığı dalışları ve Türkiye Motosiklet Platformu’nun önemli günlerdeki bilinci ve refleksini de anlatarak gönüllülük kavramının çok kutsal olduğunu belirtti.

img-20200216-wa0040-696x464.jpg1-kartal-istimbot-7-696x464.jpg4-derinlere-saygi-daliş-24-696x465.jpgimg-20200216-wa0048-696x464.jpgDENİZ HABER

Editör: TE Bilişim