JULİOPOLİS TURİSTLERİ GEZDİRECEK

Ankara`nın Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan Beldesinde, turistik gezilerde kullanılmak üzere yat yaptırıldı.

Çayırhan Belediyesi'nin Juliopolis adı verilen 50 kişilik yatı ile turistler Çayırhan Gölü`nden başlayarak Sarıyar koylarını gezme imkanı bulacak. Ankara`nın ilçeleri gerçekleştirilen çalışmalarla özellikle kültür turizminde söz sahibi olmayı hedefliyor. Beypazarı Belediyesi, Ayaş ve Güdül evlerini restore ettirip turizme kazandırmak için çalışıyor. Nallıhan Belediyesi ise iğne oyası ve ipek kozası ile doğa yapısını ön plana çıkartırken ilçeye bağlı Çayırhan beldesi de Ankara`nın en büyük gölü olan Sarıyar Baraj Gölü`nü turizme açıyor.

Çayırhan Belediyesi, Juliopolis adı verilen 50 kişilik tekne ile turistleri Çayırhan Gölü`nden başlayarak Sarıyar koylarında gezdirecek. Çayırhan Belediye başkanı Ömer Bayrak ''Başkentin en güzel sahil beldesi olan Çayırhan'da turizm amaçlı aldığımız gemiyi baraj gülüne indirdik. Önümüzdeki günlerde yapacağımız törenle turlar başlayacak,'' dedi.

Konuyla ilgili olarak konuşan Bayrak, turizm amaçlı 13 metre boyunda 5 metre eninde ve 50 kişilik olarak inşa ettirilen teknenin beldeye getirildiğini söyledi. Teknenin baraj gölüne indirildiğini bildiren Bayrak ''İnsanların Çayırhan yöresine gezmeye geldiklerinde tur atabilecekleri bir gemi oldu. Çayırhan beldesine gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet verecek olan gemi, bazı eksikliklerinin tamamlanmasının ardından turlara başlayacak,'' dedi.

Tekne ile baraj gölü, Juliopolis antik kenti ve kuş cenneti turları düzenleyeceklerini söyleyen Bayrak ''Bu sayede insanlar yöremizdeki güzellikleri daha iyi ve yakından görme fırsatı bulacaklar. Baraj gölünün tam ortasında bir ada bulunuyor ve kara ile bağlantısı yok, buraya bahçe yaparak gemimizle ulaşım sağlanacak,'' dedi Çayırhan, Başkent Ankara'nın Nallıhan ilçesine bağlı bir yerleşme yeridir. İstanbul-Ankara arasındaki 1 numaralı devlet yolu üzerinde Sarıyar baraj gölünün kıyısında alçak tepelerin çevrelediği küçük bir düzlükte kurulmuştur.

Ankara'ya 126, Nallıhan'a 35, Beypazarı'na 27 km. uzaklıktadır.

Çayırhan'ın bugünkü kuruluş yeri 1958'de, eski köyün baraj suları altında kalmasından sonra seçilmiştir. O yıllara kadar Çayırhan, bugünkü yerleşim yerinin 3 km. kadar batısında, şimdi Eskiköy denen yerde bulunuyordu. Eskiköy'ün bir bölümü sular altında kalmıştır. Köyün duvar kalıntılarından bir bölümü bugün de baraj gölünün Ankara-Nallıhan yoluna göre güneyine düşen tepenin yamaçlarında görülmektedir. Eski köyün kalıntısı ile bugünkü Çayırhan arasında taşıt araçlarının geçebileceği bir toprak yol vardır. Bu toprak yol, yer yer İmparatorluk döneminin İstanbul-Bağdat yolu kalıntılarından geçmektedir. Tarihi İmparatorluk yolunun izleri bugün de burada görülmektedir.

 

ayırhan, Sarıyar barajının yapımı ile su altında kalan eski Çayırhan, Sarılar ve Yardibi köylerinin birleştirilmesi sonucu 1958 yılında kurulmuştur. İklim bakımından Nallıhan ilçesinin özelliklerini taşır. Nallıhan, Bolu'ya yakın olduğu için Ankara'nın yayla iklimi ile İç Karadeniz iklimi burada biribirine karışır.

Sarıyar barajının yapımından, büyük bir baraj gölünün ortaya çıkışından sonra Nallıhan'ın Özellikle Çayırhan'ın ikliminde oldukça değişiklik başlamıştır. Çok yağış yoktur. Fakat Karadeniz üzerinden gelen rüzgarların, baraj gölünün etkisiyle ilkbahar, kış, sonbahar aylarında yağmurlar düşer.

Yaz aylarında yağış pek görülmez. Kış aylarında Orta Anadolu'nun aksine fazla kar yağmaz, yayla İkliminin soğuklarına rastlanmaz. Ankara iklimine oranla burada İklim oldukça ılımandır. Köyün çevresindeki dağlarda, tepelerde kış aylarında kar normal Ölçülerde bulunur; ancak Çayırhan'ın içinde kar pek tutmaz.

Bitki örtüsü yönünden Çayırhan ormandan yoksundur. Dikilerek yetiştirilen meyve ağaçlarının dışında köy topraklarında ağaç yoktur. Tarla tarımına, hayvancılığa yatkın bir yapısı vardır. Köyü çevreleyen tepeler çıplaktır. Bu tepelerde kalan tek tük ağaçlardan ve eskilerin anlattıklarından Çayırhan ve çevresinde önceleri ormanlıklar bulunduğu anlaşılmaktadır. Fakat yakım ve kırımla zamanla ormanların yokolduğu ortaya çıkmaktadır.

Köyün İçi, evlerin bahçeleri meyva ağaçları, üzüm asmaları ile bir yeşil görünüm içindedir. Köyü çevreleyen tepelerdeki aşınmalar sonucu toprak katlarında linyit kömürü, bitümlü şist, çeşitli kayaların, renk renk toprak türlerinin izlerine rastlanır.

Çayırhan Güneyinden Eskişehir'in Mihalıççık, Doğusundan Beypazarı'nın, Kuzeyinden ve Batısından da Nallıhan'ın diğer köyleriyle çevrilidir. En yakın köy Ankara-Nallıhan yolu üzerinde İki kilometre uzaklıktaki Davutoğlan köyüdür Çayırhan'a bir gezi düşünürseniz Belediye'ye haber vermeyi ihmal etmeyin. İlgileniyorlar ve çok iyi ağırlanıyorsunuz. Belediye hesaplı bir şekilde sağladığı kahvaltı ve öğle yemeği de bulunuyor. Açık büfe kahvaltı ve öğlen de gölden balık . Ayrıca görevli de bize eşlik ederek gideceğimiz noktalar için yardımcı olması işimizi kolaylaştırdı.

Çayırhan'da yeşil bitki örtüsü görmek pek mümkün değil, çorak bir görüntü hakim. Buna rağmen çok güzel yeryüzü şekillerine sahip. Özellikle göl çevresinde yer alan tepeler değişik renklerde toprakları ile görülmeye değer. Bazı alanlarda kendinizi başka bir gezegende hissedebilirsiniz. Elde edeceğiniz görüntülerin altına Mars yazsanız kimse itiraz etmeyecektir.Tepelerin görsel şölenini bitirdikten sonra eğer akşam saatlerine kalırsanız gölde gün batımı da muhteşem, kırmızı ve mavinin dingin sulardaki yansıması ile kendinize harika dakikalar armağan edebilirsiniz.

Çayırhan Belediyesi
Tel:+90(312) 796 10 01
Tel:+90(312) 796 04 38
www.cayirhan.bel.tr

Çayırhan'a Ulaşım
Çayırhan'a ulaşım için; Ankara'da bulunan Etlik Otobüs Terminali'nden (Eski Garajlar Etlik otobüsleri ile ulaşabilirsiniz ) saat başı, Akköprü Migros'tan otobüs ve minibüsler hareket etmektedir. Hareket Saatleri ve

Rezervasyon için GÜR-AYHAN TUR
Ankara : 341 40 31 Çayırhan : 796 07 08 - 796 13 47

Editör: TE Bilişim