Joseph Conrad'dan "Üç Deniz Öyküsü"

Klasik edebiyatın en büyük “deniz yazarı” olarak tanımlanan Joseph Conrad’ın "Üç Deniz Öyküsü" isimli kitabı Can Yayınları tarafından satışa sunuldu.

Klasik edebiyatın en büyük “deniz yazarı” olarak tanımlanan Joseph Conrad’ın bu kitabında yer alan “Tayfun”, “Falk” ve “Gölge Hattı” adlı öyküler, insanoğlu dünya denizlerine açıldığında, özellikle de yelkenli gemiler çağında rüzgârın da, rüzgârsızlığın da denizcileri nasıl aynı travmalara, aynı ölümcül koşullara göğüs germeye zorladığını örnekliyor.

İnsanın doğayla savaşımını görsel bir şölen çarpıcılığıyla anlatan öykülerde, denizcilerin bu savaşımı sürdürebilmek, karayı ve karada bıraktıklarını düşünmenin getireceği yılgınlığa, karamsarlığa kapılmamak için, içinde bulundukları tekneden ve yaşadıkları günden başka her şeyden kopuşlarını aktarıyor.

Yine de aşka, sevgiyle örülmüş bir geleceğe odaklanan umutlar eksik değil. Conrad’ın anlatım biçemi öyküleri bir film kadar canlı olarak gözünüzün önüne getirirken, o teknelerdeki kaptanlarla, tayfalarla birlikte siz de doğayla, denizlerle, dalgalarla boğuşacak ve unutulmaz bir deneyim yaşayacaksınız.

JOSEPH CONRAD

Joseph Conrad (asıl adı Jozef Teodor Konrad Korzeniowski), 1857’de Berdiçev, Polonya’da doğdu. Krakov’da okula baş­­ladıysa da çok geçmeden okuldan sıkılarak Marsilya’ya gitmek üzere yola çıktı.

Yolcu olarak başladığı deniz serüveni miçolukla devam etti ve Singapur’a giden bir gemiye yazıldı. Sonra İngiliz vatandaşı oldu, kaptan olarak Asya ve Afrika’ya giden gemilerde çalıştı.

Bu yolculuklarda tanıdığı denizciler yapıtlarındaki karakterlere esin kaynağı oldu.

Birinci Dünya Savaşı patlak verince Krakov’a, ardından Avusturya’ya gitti.

İn­­giltere’ye döndüğünde savaşta görev alamayacak kadar yaşlı ve hastaydı. Savaşın deniz cephesiyle ilgili yazılar yazdı.

1924’te Canterbury, İngiltere’de öldü.

Romanları: The Inheritors (1901; Mirasçılar), Romance (1903; Aşk Öyküsü), Nostromo (1904; Nostromo), The Secret Agent (1907; Gizli Ajan), Under Western Eyes (1911; Batı Gözüyle), The Arrow of Gold (1919; Altın Ok), The Rescue (1920; Kurtarma), The Rover (1923; Korsan), The Nature of a Crime (1924; Bir Suçun Niteliği).

Öyküleri: Tales of Unrest (1898; Kargaşa Öyküleri), Heart of Darkness (1902; Karanlığın Yüreği), A Set of Six (1908; Altı Kişilik Grup), Twixt Land and Sea (1912; Denizle Kara Arasında).

Anı-deneme: The Mirror of the Sea, Memories and Impressions (1906; Denize Tutulan Ayna: Anılar ve İzlenimler), Notes on my Books (1921; Kitaplarım Üzerine Notlar), Last Essays (1926; Son Denemeler).

Çeviren: Ayça SABUNCUOĞLU

Yayına hazırlayan: Seçkin SELVİ

Sayfa sayısı: 288

Editör: TE Bilişim