İTÜ Denizcilik Fakültesi ve İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) mezunları tarafından her yıl düzenlenen 135. Kuruluş yılını simgeleyen BALIK GÜNÜ, İTÜ Öğrencileri, İTÜ mezunları ve denizci dostların yoğun katılımıyla İTÜ Denizcilik Fakültesi-Tuzla Yerleşkesi’nde kutlandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği tarafından her sene geleneksel olarak düzenlenen ve okulun 135. kuruluş yılını simgeleyen 135. Balık Günü, denizcilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleşen 135. Balık Günü’ne, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü TC. Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunları ve öğrenciler katıldı.

SUAY UMUT KONFERANS SALONU

İTÜ Denizcilik Fakültesi ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği tarafından düzenlenen 135. Balık Günü’nde bu yıl farklı bir heyecan yaşandı. İTÜ’ye verdiği destekler ve emeklerinden ötürü duayen denizci merhum Suay Umut’un ismi yeni açılan konferans salonuna verildi.

ESRA UMUT GÜRLER VE REKTÖR MEHMET KARACA’DAN AÇILIŞ

Suay Umut Konferans Salonu’nun açılışını merhum Umut’un kızı Esra Umut Gürler ve İTÜ Rektörü Prof. Mehmet Karaca birlikte gerçekleştirdi. Prof Karaca, “Merhum Suay Umut’un hem maddi hem de manevi desteklerini fakütemiz ve üniversitemiz bünyesinde şu ana kadar hissettik. Merhum Suay Umut’un adını fakültemizdeki bu güzide tesise vermek ve bugün de bu tesisteki ilk etkinliği gerçekleştirmekten dolayı son derece mutluyuz” dedi.

BİLGİLİ: SUAY UMUT TAM BİR İSTANBUL BEYEFENDİSİ İDİ

Zenit Denizcilik Genel Müdürü Ender Bilgili açış konuşmasında şunları söyledi: “Suay Bey, tam bir duayendi. Bizler için hep örnek alınan bir şahsiyetti. Tam bir İstanbul Beyefendisi idi. Her zaman bizlere rol model olmuştur. Bizler de kendisinden sonuna kadar istifade etmişizdir. Bu, bizim için bir şanstı. Burada merhumun adını, bu önemli bilim merkezinde görmekten son derece memnunum. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederim.”

GÜRLER: BABAM BİR DÜNYA İNSANIYDI VE DENİZ AŞIĞIYDI

Suay Umut’un kızı olmaktan son derece onur duyduğunu ifade eden Esra Umut Gürler de yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Babam, denize aşıktı. Her zaman beraber okuduğu insanların ‘dünya insanı’ olduğunu belirtirdi. Ortaköy günlerinin hayatının en güzel günleri olduğunu ifade ederdi. Bu babanın kızı olmak benim için bir gururdur. Eğitim aşığı, denizcilikle yoğrulmuş bir kişiydi. Babamı sevmeyen yoktu. Herkese yarım eder, disiplinden asla taviz vermezdi. Herkes, babamdan çok şey öğrendiğini ifade ederdi.”

AKA: DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE GLOBAL GELİŞMELER VE MEGA GEMİLER

İTÜ 135. Balık Günü’nde BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü TC. Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, ‘Denizcilik Sektöründe Global Gelişmeler ve Mega Gemiler’ adlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumdan önce Suay Umut’un kendi hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Aka, “Suay Ağabey, bizler için çok önemli bir karakterdi. Bizler hep kendisini örnek alırdık. Merhumla meslek hayatımda birebir çalıştım. Suay ağabey de beni çok severdi. Suay ağabeyin nezdinde ayrı bir yerim vardı ve bu durum bana ayrı bir gurur vermiştir her daim. Çok özel, nevi şahsına münhasır bir insandı. Özellikle Binali Yıldırım öğrenci yurdunun inşasında çok büyük katkıları oldu. Adının yaşatılması çok güzel. Emeği geçenlere sektörümüz ve İTÜ Denizcilik adına teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

DİGİTALLEŞMEYLE BERABER DÜNYA DENİZCİLİĞİ NASIL ŞEKİLLENECEK?

Digitalleşmenin beraberinde çok şeyleri getirdiğini ifade eden BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü TC. Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, “Denizcilik gelecekte nasıl şekillenecek? Kuzey kutbunda buzulların erimesiyle gemilerin mesafeleri kısaldı. Gemilerin seyir yapması artık doğal hale geldi. Bu yeni denizyolu efsanevi İpek Yolu da dahil birçok yolu değiştirdi. Biz de kendimizi buna hazırlamalıyız.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE DENİZCİLİK

İklim değişikliği ile ilgili denizcilik kaynaklı emisyonlar ve Paris Anlaşması gündemde. IMO’nun stratejisi pek çok yeniliği beraberinde getiriyor. Hibrit biyoyakıtların rüzgar enerjisinden daha fazla istifade etmek yeni gelişmeleri zaruri kılıyor.

IMO, DETAYLI BİR PLAN ORTAYA KOYDU

IMO, detaylı bir uygulama planı ortaya koyuyor. IMO sadece çevreyle değil, deniz emniyeti ve teknolojiyle de ilgileniyor.

OTONOM GEMİLER VE YAPAY ZEKA

Otonom gemiler, yapay zeka, büyük verinin kullanılması, nesnelerin interneti tüm lojistik süreçlere ve denizyoluna etki edecektir. Teknolojinin faydaları, siber güvenlik, gemilerdeki insan faktörü,, gemi adamlarının geleceği, olası hukuki sorunlar değerlendirilmesi gereken bir diğer husustur.

FIRSAT VE EŞİTLİK

Mega gemilerde gidişat nasıl olacak? Önümüzdeki günlerde neler olacak? Mesafenin kısalmasıyla bu kadar büyük gemilere ihtiyaç olacak mı? Sıfır karbon ile değişime ayak uydurulacak mı? Otonom gemiler sektörü nasıl etkileyecek? Bu ve benzeri soruları artık sorar ve cevap arar hale geldik. Gemi tasarımlarında sınırları zorlamak mümkün hale geldi. Hepsinin temelinde verimlilik zinciri yatıyor. Çin ve diğer ekonomik ülkelerin gelişimi gemilerin boyutlarını da etkiledi. Gemilerde boyutlar su yollarıyla kardeş oldu ve bu şekilde anılır oldu. Konteynerleşme başladıktan tam 30 yıl sonra 1.500 TEU kapasiteye ulaşmak mümkün oldu. Son 6 senede 8 binden 24 bine çıkacak şekilde bir büyüme gerçekleşti. Son 10 yılda çok büyük değişim oldu. Bütün dünya limanları ana liman, tali liman kategorize oldu. Limanların işletme modelinde de değişiklik oldu. Dünyada çok az sayıda ana liman ama bunların etrafında çok sayıda bunlardan beslenen düşük kapasiteli küçük tali limanlar oluştu. Hem Avrupa’da hem de Uzakdoğu’da böyle bir resim ortaya çıktı. Fakat Akdeniz’de tersi oldu. Akdeniz’deki bütün limanlar ana liman. Mega gemileri ticareti ve ekonomik stratejileri etkileyen önemli bir lider oldu. Gemiler büyürken limanlar kendilerini sürekli yatırım yaptı zorunluluğu içinde buldular. Rıhtımların büyümesi gerekliliği doğdu.”

 Aka’nın konuşmasının ardından İTÜ ve UZMAR arasındaki yeni laboratuvar ve yemekhane binası yapı protokolü imza töreni gerçekleşti. İmzalar, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ tarafından atıldı. Suay Umut Konferans Salonu’nda düzenlene törenin ardından geleneksel Balık Günü’nün açılışı yapıldı.Burada açılış konuşmasını İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt yaptı. Söğüt'ün konuşmasının ardından öğrenciler adına Hasan Mutlu Torun kürsüye çıkarak düşüncelerini belirtti. İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Baybora Yıldırım ve Mühendis Vehbi Üstün, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Tuzla Kaymakamı Ali Akça birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından törende fakülteden 1959,1969 ve 1979 yılı mezunlarına katılım belgeleri takdim edildi.

PROF. DR. OĞUZ SALİM SÖĞÜT: PLAKET TÖRENİMİZ ÇOK GURUR VERİCİ

Katılım belgeleri ile ilgili SeaNews Editörü Ahmet Doğan’ın sorularını yanıtlayan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, “Bu etkinlik bizim tarihimiz açısından son derece önemlidir. 30., 40. Ve 50. Yıllarını geride bırakan mezunlarımızın bizlerle olması bizi onore etti. Bu, bizim tarihimizdir. Bizim için bir onurdur. Çok gururluyuz. Sevincimizi tarşf etmekte zorlanıyorum” ifadesini kullandı.Plaket töreninin ardından katılımcılar Balık Günü dolayısıyla hazırlanan salonda hep birlikte yemek yedi.

 AHMET DOĞAN-DENİZGAZETE

Editör: TE Bilişim