Yüzbaşı Atilla Hülagü, İstanbul Boğazı’nı 4 bin 452 adım ve 56 dakika sonra Rumeli Hisarı’ndan karşı yakadaki Beykoz Küçüksu’ya ulaşarak tarihe geçti.

Su üzerinde durabilmesi sağlayan özel tasarım ayakkabı geliştiren Yüzbaşı Atilla Hülagü, Ağustos 1961 tarihinde Rumeli Hisarı’ndan İstanbul Boğazı’na indi. 4 bin 452 adım ve 56 dakika sonra karşı yakadaki Beykoz Küçüksu’ya ulaşarak tarihe geçti.

Atilla Hülagü İstanbul Boğazı’nı nasıl yürüyerek geçti?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde asker olan Atilla Hülagü, her daim yenilikçi fikirleri olan, bu fikirleriyle çığır açacak atılımlar yapmayı hedefleyen bir askerdi. Kendisinden yüzlerce yıl önce yaşayan Leonardo da Vinci’nin su üzerinde yürüyen insan çizimlerinin bir benzerini, suda yürümeyi sağlayacak ayakkabıları tasarladı.

Yüzbaşı Atilla Hülagü, eşiyle birlikte 2 yıl boyunca İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçme fikri konusunda titizlikte çalıştı. Sadece suyun yüzeyinde durabilecek iki parça yeterli değildi, fizik kanunlarına sırtını yaslaması gerekiyordu. Bu nedenle de üç fizik kanununu göz önüne alarak bir taslak ortaya çıkardı.

Geliştirdiği projede ihtiyaçları sadece şunlardı: 90 metrekare teneke, 50 gram lehim, iki el içi boyutunda bez parçası, 3 metre lastik, 1 metrekare alüminyum plaka.

Suda batmayan özel tasarım ayakkabı yaptırdı

Bu işi kotarabileceği bir esnafa gider ve istediği ayakkabıyı tarif eder. Ayakkabı istediği gibi olur, 150 santimetre uzunluğunda ufak çaplı bir su ayakkabısıdır. Bu ayakkabıda alüminyum plakaların alameti ise, yürüyüşü kolaylaştıracak bir mekanizma oluşturmalarıyla ilgilidir. ‘Padıl’ olarak adlandırılan plakalar ayak suya basınca açılıyor, kaldırınca kapanıyor.

İlk denemesi başarısızlıkla sonuçlandı

Ayakkabısı artık hazır olan Yüzbaşı Atilla Hülagü, İstanbul Beylerbeyi’nde Astsubay Hazırlama Okulu’nun havuzunda pratik yapmaya başlar. Ayakkabı ve pratik yapma sonrası iş, en uygun rota seçimine gelir. İstanbul Boğazı’nın en dar noktası olan Beykoz Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarı arasını belirler ve ilk denemesinde şiddetli akım yüzünden başarısız olur.

4 bin 452 adım atarak Küçüksu’ya ulaştı

Pes etmeyen Atilla Hülagü, 1961 yılının ağustos ayında tanıkların önünde bu sefer doğru akıntıyı hesaplayarak yola çıkar ve 4 bin 452 adım ve 56 dakika sonra Küçüksu kıyısına ulaşır. Atilla Hülagü, İstanbul Boğazı’nı geçtikten sonra yeni hedefini Cebelitarık Boğazı olarak belirler. Fakat ömrü bunu gerçekleştirmeye yetmez. 1982 yılında sessiz sedasız aramızdan ayrılır.

Editör: TE Bilişim