Dünyada eşi yok’

Topbaş, ‘İstanbul Akvaryum Kompleksi’nin Nisan-Mayıs gibi ziyarete açılacağını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘İstanbul Akvaryum Kompleksi’nin Nisan-Mayıs gibi ziyarete açılacağını belirtti, “Bu akvaryum dünyada örnek alınacak” dedi...

Başkan Kadir Topbaş, dün Florya’da inşaatı süren Büyükşehir Belediyesi’nce projelendirilen İstanbul Akvaryum Komplekisi’nde incelemelerde bulundu. Kompleksin 268 milyon TL’lik maliyetinin 138 milyon TL’sini belediyenin, geri kalan kısmını da yüklenici firmanın karşıladığını belirten Topbaş şöyle konuştu: “Dünyada olduğu gibi İstanbul’da da bazı yerlerde akvaryum modelleri yapılıyor, ama burada dünyadaki diğer yerlerle de yarışsın diye özellikleri ve teması itibariyle hassas bir çalışma yapıldı.”

Dünya deniz turu

“Akvaryumdaki gezi güzergahı, Karadeniz’den Pasifik’e uzanan toplam 16 bölge ve bir yağmur ormanından oluşuyor. Karadeniz alanının dekorasyonunu Nuh’un Gemisi oluşturuyor. İstanbul Boğazı alanında, yolun iki tarafındaki su tanklarıyla Boğaz yansıtılıyor. Kapalıçarşı mimarisinin görüldüğü Marmara alanında, akvaryumun en büyük tankı olan ana tank görülüyor. Ayrıca Çanakkale Boğazı, Ege, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz, Küresel Isınma, Akdeniz, Cebelitarık Boğazı, Doğu Atlantik (Batık Gemi), Orta Atlantik, Batı Atlantik, Panama Kanalı, Pasifik, Nautilus (denizaltı) ve Yağmur Ormanı alanları da görülebiliyor burada. Adeta bir dünya deniz turu yapılacak. Buna göre düşünüldü. Komplekste, ayrıca çocuk eğlence alanları, Türkiye’nin ilk 5 boyutlu 6 akslı cep sineması ve kafeteryalar da bulunacak.

Akvaryum içerisinde yer alacak 15 bin canlının 3 bini getirildi. İnanıyorum ki, İstanbul Akvaryumu dünyada konuşulacak ve örnek alınacak. İnşaatının yüzde 95’i tamamlanan akvaryumu, Başbakanımızın programının uygunluğuna göre Nisan-Mayıs gibi ziyarete açmayı planlıyoruz.”

15 BİN CANLI

Florya’da 100 dönümlük arazide yer alan akvaryum, barındırdığı canlı çeşidiyle, gezi güzergahlarındaki aktiviteleriyle dünyada önemli bir konuma sahip olacak. Her biri 6 bin 800 metreküp su hacmine sahip 64 tankın bulunacağı akvaryumdaki 1500 çeşit, toplam 15 bin deniz ve kara canlısı, doğal ortamlarına en yakın koşullarda yaşamlarını sürdürecek.

 

Editör: TE Bilişim