Istakozları 'insanca' öldüren cihaz
 
LONDRA - Yıllardır hayvan hakları örgütlerinin tepkisine yol açan ve aşçıların korkulu rüyası olan ıstakoz pişirme işlemini 'insancıl' hale getiren bir cihaz satışa sunuldu.

Simon Buckhaven adlı mucit tarafından geliştirilen 'Crustastun' adlı cihaz, ıstakozların canlı canlı haşlanarak ölmelerini engellemek için geliştirildi.

Tuzlu su dolu bir tencerenin içerisine yerleştirilen metal cihaz, yarım saniyelik bir zaman diliminde verdiği 110 volt elektrikle hayvanı felç ediyor ve 5 saniye içerisinde acısız şekilde ölmesini sağlıyor.

Hayvanın elektro şok sayesinde acısız bir şekilde öldüğünü belirten uzmanlar, ıstakozun bu sayede kaynar su içerisinde can çekişirken geçirdiği travma nedeniyle aşırı adrenalin salgılanmasını ve lezzetinin azalmasını da engellediklerini belirtiyor.

Cihazın bir başka faydasının da elektrik akımları sayesinde hayvanın etinde gelecek 48 saat boyunca herhangi bir bakterinin oluşmasını da önlemiş olması.

Uzmanlar, bu sayede restoran işletmelerinin pişirdikleri ıstakozları aynı gün satma stresinden de kurtulmuş olacağını vurguluyor.

Hayvan hakları örgütleri, uzun yıllar boyunca ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz canlılarının canlı canlı haşlanmasını 'insanlık dışı bir uygulama' olduğunu öne sürerek protesto etmişti.

Bilim adamları da, yıllar süren araştırmalar sonucunda ıstakozların gerçekten de haşlanırken acı çektiğini ispatlamıştı.

Editör: TE Bilişim