"Off Karadeniz" bir film... Çernobil felaketi, kentleri denizden koparıp ayıran sahil yolu, doldurulan deniz ve dereler, vadileri yokeden barajlar, ormanların ortasına açılan çöp çukurları, aşırı betonlaşma filme konu ediliyor. Filmde bunlar güldürü havasının altına saklanmış da olsa, bütün çıplaklığı ve absürdlüğü ile gözler önüne seriliyor.

Türkiye ile Avrupa arasındaki benzerlikleri komediyle göstermek amacıyla bir araya gelen Fransız ve Türk kökenli sanatçıların, uzun uğraşlar sonunda tamamladığı 'Off Karadeniz' filmi gösterime girdi. Film, 18 Haziran'da İstanbul, Samsun, Rize, Giresun ve Trabzon'daki sinemelarda sinemaseverlerle buluşmaya başla.

Filmin yapımcılığını,  Fransız Jean-Louis Papel üstlenirken, filmin senaryo yazarı ve yönetmeni, uzun yıllar Fransız basınında çalışan gazeteci Nur Dolay. Daha önce Kafkasya'da, Aliağa gemi söküm atölyelerinde, Azerbaycan, Kırım ve Karadeniz çevresinde çevre sorunlarını işleyen pek çok belgesel filme imza atan Dolay, ilk uzun metrajlı filmi olan 'Off Karadeniz' ile de doğanın yok edilişine dikkat çekiyor.

Çernobil felaketi, kentleri denizden koparıp ayıran sahil yolu, doldurulan deniz ve dereler, vadileri yokeden barajlar, ormanların ortasına açılan çöp çukurları, aşırı betonlaşma filme konu ediliyor. Filmde bunlar güldürü havasının altına saklanmış da olsa, bütün çıplaklığı ve absürdlüğü ile gözler önüne seriliyor. bir yandan da Karadeniz doğası sinema perdesine taşınıyor. Çay bahçeleri,  Karadenizin dumanlı yüksek dağları, taş köprüleri, eski ahşap köy evleri, horonu, neşesi ve Karadeniz insanının hayata esprili ve sevecen bakış tarzı filmde gözler önüne seriliyor.

İzmir-Of-Rize-Ardeşen arasında geçen komedi filminde, İzmirli bir genç kızın ilk görev yeri olarak Of'a tayin olmasıyla başlayan olay dizisi, önyargıların teker teker yok oluşuyla devam ediyor. Filmde çoğunlukla yöreden seçilmiş amatör oyuncuların yanı sıra, gazeteci Burhan Akdağ, Melissa Papel, Nurhayat Boz ve Şuayip Ünsal gibi profesyonel oyuncular rol alıyor...

Editör: TE Bilişim